no commentsПолезни

Бум на телефонните измами след трагедията на „Тракия“

Предупреждават от МВР.

Най-популярната схема на измама е внасяне на гаранция, след като “роднина е причинил ПТП, завършило с тежко ранен или починал”.

При този сценарий измамникът се обажда на случайно избран домашен телефон и се представя за близък роднина, внук или племенник.

Съобщава, че е задържан в полицията, тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил, или има тежко пострадал човек, в повечето случаи дете, което впоследствие е починало.

Сам или чрез негов приятел ви моли да му се услужи с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване или за животоспасяваща операция на пострадалия, изясняват схемата от полицията.

Измаменият предоставя сумата на специално изпратен “посредник”, с когото се среща пред обществени сгради – поща, болница и др.

За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

Полицията съветва гражданите, ако им бъде отправена подобна “оферта”, да не се доверяват само на телефонното обаждане.

За да се уверят в самоличността на своя познат, да настояват за лична среща, да питат за имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини.

В никакъв случай да не приемат да правят разплащания в други градове. Да не споделят каквато и да било конфиденциална информация или документи на обаждащия се без установена със сигурност самоличност, съветват още от МВР.

Източник: dnes.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420