забавниинтересноТехнологии

Идва ли бъдещето на кръстовища без светофари?

С навлизането на смарт технологиите, автономните автомобили и системите за комуникация между автомобилите на пътя, все по-осезаемо е чувството, че идва времето и на кръстовищата без светофари.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT), швейцарския технологичен институт (ETH) и Националния съвет за научни изследвания на италиански (CNR) са разработили система, наречена Light Traffic, която е основана на слот-базирани системи за управление, използвани в контрола на въздушното движение.


Предлаганата слот-базирана система ще има възможността да акцентира приоритетите не на нивото трафик-поток, а на ниво превозното средство. Очаква се това да е е една много по-ефективна система, защото превозните средства ще достигнат до кръстовището в точно определен момент, когато за тях ще има на разположение свободен слот за да преминат през кръстовището, без да се получават задръствания и/или прекомерни изчаквания.“

Проучванията показват, че разпределението по този начин на автомобилите, в реално време,  ще се удвои броят на превозните средства, които ще могат да преминат през кръстовището за определен момент от време, в сравнение с конвенционалните технологии за регулиране на движението, използвани в наши дни.

Това, от своя страна ще намали времето необходимо за за пътуване от точка А до точка Б и ще намали количеството на отделените вредни емисии във въздуха.
При приближаване към кръстовище, всеки автономен автомобил ще контактува с централна система за контрол на трафика, от която ще получава сигнал дали може да продължи в желаната посока на движение, или ще трябва да изчака на кръстовището, за да преминат други автомобили/пешеходци преди него. Така за всеки автомобил, желаещ да пресече кръстовището ще има точно определен момент, в който ще може да направи това по безопасен начин. Вижте видеото:

Пълният текст на доклада, базиран на резултатите от проведените проучвания и анализи, е публикуван в онлайн списанието PLoS ONE.

Предложената система Light Traffic, ще бъде в състояние да регулира, по аналогичен начин, и процеса на преминаване през кръстовището, на велосипедистите и пешеходците.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5427