Общи

Българските пътища сред най-опасните в ЕС

Според резултатите от ново проучване на на европейската статистическа служба Евростат се оказва, че българските пътища са сред „Топ 5“ на най-опасните в Европейския съюз.

Според доклада на Евростат най-висок показател на смъртност по пътищата е регистриран в Гърция – 116 души на хиляда. След това идва Румъния – 111, а Полша и България си делят третото място 102.

Според изследването броят на транспортните произшествия с летален изход в ЕС е намалял с 43% от 2001 година досега. През 2001 година са били регистрирани 112 случая на смърт на пътя на хиляда души, след девет години цифрата е спаднала на 62-а.

Във всички страни се наблюдава снижаване на този показател. Изключение прави Румъния, където този показател леко се е увеличил. Най-малко снижение се наблюдава в Малта – 6%, въпреки че с 36-те случая на смърт на хиляда е един от най-ниските показатели в ЕС.

Само в Холандия, Великобритания и Швеция показателите са по-ниски от малтийските – там са регистрирани 28 на хиляда. През 2001 година Латвия и Литва бяха с най-опасните пътища – по 234 и 202 смъртни случаи при катастрофи на милион. Но за едно десетилетие ситуацията там значително се подобри и сега показателите са 97 и 90.

Източник: news.expert.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420