законизаконодателствоизпитни листовкиПаркиранеПолезни

Важна промяна в правилата за спиране и престой в населено място

С Решение №11214 от 16 ноември 2023 г. на ВАС се променя чл. 96, ал. 3 от Правилника за прилагане на ЗДвП, и така текстът, който остава в правилника вече е:

За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение, по посока на движението и успоредно на оста на пътя.

С решението на ВАС се отменя, част от предишният текст, а именно премахва се досега съществуващото допълнение, което гласеше: „Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с максимално допустима маса до 2,5 т върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 м за преминаване на пешеходци.“ Този отпаднал текст противоречи на текста в Чл. 94. (3) в Закона за движение по пътищата, който остава в сила и гласи:

Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, САМО на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.

Промяната вече е в сила от 29.12.2023 г.!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420