Общи

Внимавайте за „черен лед“ на пътя – как да шофираме безопасно

Шофирането при зимни условия може да е удоволствие, но и да крие редица опасности и непредвидени ситуации – поднасяне на колата, приплъзване при опит да спре автомобила, места с „черен лед“ на пътя…..

„Черният лед“ е много фин слой лед, покриващ пътното платно или участъци от него.
Сам по себе си леда не е черен, но е получил това си наименование, поради факта, че леденият слой, който се е сформирал върху асфалта е толкова тънък, че е трудно да бъде забелязан.


Как да шофираме на „черен лед“?

black ice

1. Трябва да се научим да разбираме появата на „черния лед“

Т.н. „черен лед“ се формира при специфизни климатични условия, най-често при температура около 0-лата и слаб дъжд. Разтопяването на лед или сняг и повторното му замръзване също може да доведе до появата на участъци с „черен лед“.

Основната опасност при „черният лед“ е че на практика е невидим за шофьорите, и в повечете случай се оказват неподготвени когато автомобилът попадне на такъв замръзнал участък. Затова трябва да се научим да разпознаваме местата и климатичните условия, при които може да има участъци с „черен лед“.

2. Трябва да се научим да разпознаваме кога и къде е възможна появата на черен лед на пътя.

black ice on the road

Обикновено черният лед се сформира при температури около нулата. Понякога на автомагистрали, при температури под нулата,  черен лед може да се образува и на местата където автомобилната гума (загрята от движението) има сцепление със студения асфалт.
Най-често „черен лед“ се сформира през нощта или в ранните сутрини, когато температурите са най-ниски и често влажността на въздуха е най-голяма. Взможна е появата на черен лед и на  сенчести места на пътя, на мостове и по пътища, които не се използват често.
При температури около нулата винаги бъдете готови за „черния лед“ преминавайки по мостове, надлези или пътища под мостове или надлези. Това се дължи на факта, че пътното платно се олажда едновременно отгоре и отдолу, което води до по-бързо замръзване на наличната на пътя вода.
Ако, докато шофирате, забележите че автомобил пред вас поднесе, без видима причина, бъдете подготвени в този участък да има „черен лед“.

3. Как да забележим участъците с „черен лед“?

Въпреки, че е напълно прозрачен и се слива с цвета на асфалта, в някои случаи е възможно да бъде забелязан. Черният лед почти винаги образува много тънък и гладък слой на повърхността на пътя. Наблюдавайте пътя за участъци с изключително гладък асфалт. Това, разбира се, през нощта не е възможно, но дори и при слаба слънчева светлина отблясъците от супер гладката повърхност на пътя може да издадат местата, къдетро се е сформирал.

4. Практически съвети за шофиране при „черен лед“.

НИКОГА, при температури около нулата и условия позволяващи появата на замръзнали участъци на пътя, не използвайте своя круиз контрол!

Всяка зима, след първият сляг или първото заледяване сутрин на пътя, отделете време и опреснете познанията си за шофиране при зимни условия. За целта можете да използвате изоставена писта, празен паркинг или неизползан пътен участък. Това ще ви помогне да усетите как се държи автомобила на лед и сняг, при внезапно спиране и тръгване с повече газ, при завой и други маневри, и ще ви подготви за реалното шофиране при зимни условия.

car on black ice

5. Какво да правим ако автомобилът преминава по „черен лед“ или поднесе?

Първо запазете спокойствие. Основното правило е да правите възможно най-малко и да позвоите на автомобила да премине по леда. Не натискайте спирачката. Не се опитвайте да държите волана на автомобила изправен.
Ако усетите, че преминавате по „черен лед“ или автомобилът ви започне да поднася, съвсем леко завъртете волана по посоката, в която е поднесъл автомобила. Ако завъртите волана в обратна посока рискувате да автомобилът да поднесе повече и да изгубите контрол над него.

Как да намалим скоростта и да реагираме, ако сме върху лед?

Чрез махане на крака от педала на газта и задържане на волана в посоката, в която е.

Не използвайте спирачките. Това ще помогне автомобилът да се приплъзне върху леда в посоката, в която държите волана. (Обикновено участъците с „черен лед“ на пътя са с дължина от около 6 метра).

Ако можете превключете на по-ниска предавка. Това ще подобри контрола върху автомобила.

Опитайте се да преминете на участък от пътя с по-вголямо сцепление (текстуриран лед, заснежени участъци, опесъчени места….)

black ice at night

Ако автомобилът загуби сцепление – запазете спокойствие! 
Често (макар и не винаги) черният лед покрива само отделни участъци от пътя, така че скоро автомобилът ви ще стигне до местя с по-добро сцепление. Използвайте спирачките само в краен случай и само с лек натиск.

Ако автомобилът започне да излиза от пътя, опитайте да го насочите към пухкава пряспа, празен участък, мантинела или друго безопасно мяст… разбира се не винаги има време и възможност да се направи това… но може да опитате, следвайки основните стъпки описани по-горе.

 

Как да предотвратим или да намалим възможността автомобила да поднесе на „черен лед“?

  • В зимни условия и при температури около и под нулата шофирайте бавно и на по-голяма дистанция от автомобила пред вас.
  • Поддържайте предното стъкло на автомобила чисто от сняг, заледяване, кал или друго, което може да попречи на видимостта ви.
  • Проверявайте налягането на гумите и дълбочината на грайфера им, както и степеннта и мястото на износване на гумата.
  • Никога не използвайте круиз контрол, в условия при които е възможно заледяване на пътя.

Как да НЕ шофираме на лед!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420