интересноместаОбщиПолезни

Връщаме безплатно старите автомобилни гуми

Столичната община стартира еко кампания за събиране и рециклиране на излезлите от употреба автомобилни гуми.

Всеки ще може да занесе износената гума на колата си в специализираните центрове, които са обявени на интернет страницата на Столи1на община.

Едно от най-големите депа за стари гуми се намира в квартал „Надежда”. Това е една от обозначените и сертифицирани от общината площадки, в които всеки ще може да занесе старите гуми на колата си. Такива площадки има още в „Слатина“, „Триадица“, Кремиковци, „Илинден“ и „Подуене“.

В момента някои сервизи искат от клиентите си 2-5 лв. на гума, за да приберат старите.

Гумите ще се събират и рециклират или изгарят от „Екомедиана-2010” АД и „Норд авторециклинг” АД . От тях се получават вторични продукти, които се използват за производството на настилки и гумени стърготини.

Мобилни екипи и през тази година ще събират безплатно от домовете счупени или ненужни печки и телевизори. На тел. 080014100 ще се приемат заявки за събиране на старите домакински уреди.

Графика и точните адреси по райони са публикувани в  сайта www.eltechresource.com.

Услугата по товарене и извозване на старите електроуреди е напълно безплатна за гражданите. Целта на акцията е да се изхвърлят ненужните уреди, без да се замърсява околната среда и да се трупа стара техника около контейнерите, което е забранено.

Мобилен пункт ще събира безплатно  и опасните отпадъци в столицата. Гражданите могат да се обаждат на безплатния телефон 0700 11750 и да повикат подвижната станция, която да прибере токсичните боклуци. Групите събират опасни боклуци като бои, лакове, химически препарати, батерии, живачни термометри и лекарства с изтекъл срок на годност. Едрогабаритни отпадъци като дивани, маси и табуретки ще бъдат извозвани от столичните райони. В момента общината изготвя график за събирането на старите вещи като за всеки район има определен отделен екип и техника.

 

Източник: www.monitor.bg