абсурдиОбщи

Входът за кучета водачи разрешен, но не съвсем

Отношението към инвалидите, бедните и възрастните хора е критерий, по който съдим за културата на едно общество и степента му на цивилизованост. По този критерий обаче едва ли можем да се наредим в челните редици на развитите страни. Защото дори и в ХХI век все още има случаи на пренебрежително и обидно отношение към хората с увреждания.

Преди дни незрящата певица Богдана Петрова, която ползва куче водач, се оплака, че често я свалят от градския транспорт заради четирикракия й асистент. Не я допускат в магазини, офиси и др. обществени места. На подобно отношение са жертва и други хора с увреждания, на които помагат четириноги.

Правата на незрящите и техните кучета водачи са защитени със закона за интеграция на хората с увреждания от 2005 г. В него изрично пише, че слепите и кучетата водачи могат да се качват във всеки обществен транспорт и да влизат във всички обществени сгради.

Оказа се, че повечето общини в страната имат наредби за това. Както и в много други случаи обаче и този закон не се спазва в ущърб на незрящите.

“Законът за интегриране на хората с увреждания е е врата в полето. Той не се познава и не се прилага, а има римски принцип – непознаването на закона не извинява никого”, заяви пред “Труд” председателката на фондация “Очи на четири лапи” Албена Алексиева.

Вредите от неспазването на закона обаче в случая ощетява само незрящите, а отговорност за спазването на правилата има минисерство на транспорти и общините. Сигналите за недопускане на слепи с кучета водачи на обществени места не са редки.

При тях подала жалба и незрящата победителка в първия сезон на тв шоуто “България търси таланти” по БиТиВи Богдана Петрова. Тя цинично била сваляна от автобуси на градския транспорт заради кучето й водач. Не била допускана с него и в обществени сгради. “Навсякъде по света правят път на кучатата водач и човека зад тях. Само у нас ги блъскат и унижават”, твърди Петрова. Проблемът беше обсъждан и в градския парламент. На дебата се разбра, че Пловдив има наредба, която регламентира достъпа на тези хора и помощниците им. И тя е от 1996 г. Но не се спазва. “Нарушителите подлежат на санкции. При сигнал ще бъдем безкомпломисли”, заяви кметът на града Славчо Атанасов.

Общините твърдят: Нямаме наредба, защото няма четириноги асистенти

“В наредбата за обществения ред изобщо не се третира въпросът за кучетата водачи на незрящи граждани”, каза председателят на общинския съвет в Пазарджик и кандидат за кмет от ВМРО-БНД Георги Йорданов. Според него това не е пропуск, а просто такъв казус не е стоял на вниманието на съветниците, защото в града и общината няма хора, които да използват такива кучета.

“В следващия общински съвет въпросът може да бъде разгледан и регламентиран, за да няма неприятности при появата на такива незрящи граждани. По-добрият вариант е предварително в наредбата да се уреди безпрепятственият достъп на обучените кучета водачи в тролеите и автобусите в Пазарджик”, каза Йорданов.

И в Търговище няма слепи хора, които да разчитат на кучета водачи. Те ползват придружители. В обществения транспорт е забранено да се качват домашни любимци, но за специалните кучета биха се направили изключения, увериха превозвачите.

Няма жалби за недопуснати кучета водачи и във Враца и в Благоевград, но и в тези градове няма незрящи с четириноги помощници. Наредба за достъп до обществения транспорт и сгради е гласувана от градския парламент. В Сливен, Ямбол и Русе незрящи хора искат да ползват куче водач, но няма. След призив на организации от община Ямбол отпуснали средства за едно животно, което да помага на студентка. Но за жалост тя и животното не могли да свикнат един с друг. В Стара Загора организацията на незрящите е от около 30 души, но никой не иска да се довери на куче водач, дори и безплатно.

Само в три града се грижат за незрящите хора

Втри областни града живеят българи, които се грижат незрящите им съграждани да имат равен достъп до цивилизацията като тях, показа проверка на “Труд”. В Плевен, Варна и Шумен няма проблем кучетата водачи да се возят в градския транспорт, а на слепите да се оказва помощ от контрольорите. Венцислав Иванов от Плевени черният му лабрадор Жара са добре познати на повечето хора в града. Венци стана първият незрящ, който се сдоби с обучено куче водач преди малко повече от година. За обучението на Жара във фондация “Очи на четири лапи” общината плати 12 000 лв., пари дари и мобилен оператор.

Жара вече е на 3 г. и добре познава обичайните места, които стопанинът й посещава – улици, магазини, кафенета, и то не само в квартал “Сторгозия”, където живеят, а и в центъра на града.

Седмица след като Жара стана плевенчанка, двамата с Венци бяха заставени да слязат от тролей № 4 по настояване на кондуктора и шофьора, защото във возилото било забранено да пътуват животни. Пътниците бурно реагираха срещу това искане и защитиха незрящия мъж и четириногата му водачка. Въпреки обясненията, че лабрадорът не е домашен любимец, Венци все пак трябваше да слезе от тролея преди своята спирка. След като възмутени свидетели се оплакаха в общината, двамата служители от общинската фирма “Тролейбусен транспорт” получиха предупреждение за уволнение, а Венци – официално извинение от кмета на общината Найден Зеленогорски и от управителя на дружеството Ангел Несторов. Като знак на извинение тролейбусният превозвач осигури на Венци едногодишна карта за безплатно пътуване в цялата градска мрежа. Наскоро картата е подновена до края на януари 2012 г. “След този инцидент не съм имал други подобни неприятности”, каза Венци.

Варнае вторият град, в който правата на кучетата водачи се спазват. Наредбата за обществения ред на общината гласи, че превозването на домашни животни в обществения транспорт се наказва с глоба от 50 лв. Санкцията обаче не важи за кучетата – водачи на слепи, чието пътуване е разрешено със заповед на кмета, съобщи прокуристът на “Градски транспорт” Веселин Михайлов.

Стриктно спазваме разпоредбите и допускаме водачи, съобщиха и от другия превозвач на територията на града – “Транстриумф”. Сигнали за нарушения няма, бе категоричен председателят на социалната комисия към общинския съвет Павел Христов. От Съюза на слепите във Варна също не са получавали жалби.

Няма никакъв проблем и в градския транспорт на Шумен да се качват незрящи, придружени от кучета водачи. Да им оказват помощ е разпоредено на контрольорите, каза Диян Банков от ръководството на фирма “Шумен-Пътнически автотранспорт”. В автобусите е позволено да се носят домашни любимци в кутия или в торбичка, като личен багаж. В Шуменско има едно куче водач – лабрадора Бруно, обучаван от фондация “Очи на четири лапи”. Тригодишният умник е пръв помощник на слепия журналист Тодор Андонов, който живее в град Смядово. Досега не го е качвал в автобус, защото Бруно не се чувства добре в рейс или във влак.

Въпреки нарушенията досега няма подадени сигнали в Комисията за защита от дискриминация. От институцията обясниха, че има резолюция на Европейския парламент от 2009 г., в която се казва, че хората трябва да имат еднакви права за достъп. Регламентира се и помощта на кучетата водачи.

В София всяка година кметството отпуска между 30 000 и 45 000 лв. за отглеждане и обучение на четириноги за нуждаещи се столичани. С парите се отглеждат по 4 кучета годишно. В наредбите на Столичната община от година е разрешено пътуването на четириноги асистенти в градския транспорт.

В Бургас проблем с возенето на кучета водачи правят възрастните пътници, споделя Живко Велков. Той е единственият незрящ с куче водач в морския град. Неговият помощник се казва Арис и го има от една година. Велков е студент в Бургаския университет и всеки ден пътува. “Понякога в градския транспорт проблем правят пътниците, защото не са наясно. Аз обяснявам, че кучето ми не е опасно, че е обучено”, казва Живко. Преди година кондукторка за малко не го свалила от автобуса, защото се страхува от кучета. Това бил най-големият му куриоз досега. От фирмата “Градски транспорт” в морския град обясниха, че за куче водач трябва да се показва документ, в който изрично пише, че не е опасно.

От четириноги помощници се нуждаят около 2000 слепи хора у нас. Общо обучените кучета са 36. Проблемът не е с намирането им, а с осигуряване на средства за обучение и отглеждане, което трае 2 г. Незрящите хора не купуват помощниците си, дават 1 лева за здраве. Затова от фондацията разчитат на дарителите. Държавата също не отпуска пари. За сравнение в Германия здравната каса плаща за обучението на четириногите помощници по 19 000 евро.

Полицейските овчарки също имат права

Кучетата на полицаите, на Планинската спасителна служба и на охранителните фирми също имат право на достъп до обществени сгради на превоз с градския транспорт. За тях няма и ограничения да носят намордници.

За разлика от кучетата водачи на незрящи хора обаче, които най-често са от миловидните породи лабрадор или голдън ретривър, полицейските, охранителните и спасителните са немски овчарки или други едри видове и всяват респект. Ако ги видят в градския транспорт, контрольорите не смеят да ги закачат. Значение има, разбира се, и фактът, че водачите им носят униформи. Също като кучетата водачи, животните на полицаи, охранители и спасители са изключително добре тренирани и обучени.

Източник: www.trud.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373