ОбщиПолезни

Въвеждат електронен фиш за глоби на шофьори

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за движение по пътищата, според които при нарушение, установено и заснето с техническо средство в отсъствието на контролен орган и на нарушител ще се издава електронен фиш за налагане на глоба.

Фишът ще  съдържа данни за мястото, датата, точния час, регистрационния номер на автомобила, собственика, на когото е регистриран, описание на нарушението, както и размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане. Образецът на електронния фиш ще се утвърждава от министъра на вътрешните работи.

В 14-дневен срок от получаването на фиша собственикът на колата трябва да плати глобата или да предостави в структурата на МВР писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението. В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на МВР.

Вдига се и глобата за шофьори, които карат в „BUS“ лентата, без да имат право на това. Глобата става 50 лв (досега беше 20лв).  Завишават се  и глобите за превишена скорост, както в населените места, така и извън тях.  За превишена скорост с над 30 км в час санкцията се увеличава, но отпада наказанието водачът да бъде лишаван за определен период от книжка.

За сметка на това, ако нарушението е системно, водачът на автомобила ще плаща глоба в двоен размер и ще бъде лишен от правото да управлява автомобила си за 6 месеца.

Източник: http://news.expert.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420