интересноОбщи

Дизелово гориво от въглероден диоксид и вода

Немски производител на автомобили Audi са разработили въглеродо-неутрално дизелово гориво, направена изцяло от вода, въглероден диоксид и възобновяеми енергийни източници. Новият „е-дизел“ вече се използва за захранване на автомобил Audi A8, собственост на федералния министър на образованието и науката Johanna Wanka.

audi-e-diesel-0

Горивото, което са нарекли „blue crude“, е създадено чрез тристъпков процес. Първият етап включва акумулиране на енергия произведена от възобновяеми източници на енергия като вятърна, слънчева и хидроенергия. След това използват тази енергия  да предизвикат разпад на водната молекула на чист кислород и водород, чрез използването на процес, известен като обратима електролиза.

Следва смесване на получения водород с въглеродния окис (получен от въглероден диоксид добит от атмосферата), в условия на високо налягане и висока температура. Резултатът от тази реакция е дълговерижни въглеродни съединения, които създаделите им наричат  „blue crude“.

Според създателите на „blue crude“, то не само е екологично гориво но и се отличава с по-висока ефективност в сравнение с конвенционалните горива.

Източник: utmnews.com

 


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420