абсурдивинеткиинтересноОбщиПолезни

Дали винетките ще са минало – въвежда се тол-системата

Министерският съвет одобри предложение за предприемане на действия по внедряване на система за събиране на такси за ползване на пътна инфраструктура на базата на изминато разстояние (тол-система).

Необходимостта от внедряване на тол-такси е продиктувана от политиката на Европейския съюз за събиране на такси за ползване на пътната инфраструктура, която определя този вид таксуване като най-справедливо и недискриминационно за потребителите, и по-специално от директива 2006 – 38 на Европейския съюз (ЕС).

Системата е базирана на принципа „заплащане от ползвателя” и възможностите да се приложи принципът „заплащане от замърсяващия околната среда”  чрез променливи такси.

В Закона за пътищата е регламентирано събирането на този тип такси, но поради липса на изградена система не се прилага в момента.

Правителството е възложило на министъра на регионалното развитие и благоустройството при осигурено финансиране да обяви процедура по реда на Закона за обществените поръчки за избор на консултант, който да извърши преглед и препоръча оптималната за България система за предоставяне на услугата.

Според Иван Вълков (председател на комисията по транспорт в НС) първоначално тол-системата ще бъде въведена за плащане в транзитните коридори, примерно Свиленград-Калотина, или Свиленград-Русе.

Засега ще става дума за плащане само по първокласната мрежа, по аутобаните и магистралите.

Въвеждането на тол-системата обаче по думите на депутата не означава премахването на винетките.

Според г-н Вълканов това къде ще отиват средствата събирани от тези тол-такси тепърва ще се регламентира от закона.

Източник: http://news.expert.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420