ЕвропаОбщиПолезниправила за движениеТехнологии

Препоръки за намаляване на ПТП с участието на млади шофьори и мотористи в Европа – доклад на ETSC

При ПТП в Европа най-чести жертви стават младите шофьори и мотористите на възраст 15-25 години, въпреки непрекъснатите дейности и мерки, които се прилагат за повишаване на безопасността на пътя, сочи доклад на ETSC от 2016г.

 

 

 

Най-честата причина за високата смъртност сред младите хора на пътя са катастрофите между МПС-та, при които водачите са млади хора.

 

Този висок риск се дължи на комбинация от фактори. От една страна това са биологичните и социални промени, които настъпват у хората.От друга страна липсата на опит или малък опит зад волана, означава че младите шофьори не умеят добре да преценяват и предвиждат опасностите на пътя, което пък води до неадекватна реакция в случай на опасност. Именно поради малкият опит (или липсата на опит) нямат небходимите познания как да управляват МПС при влошени метеорологични условия или рискови ситуации на пътя.

Младите хора са по-податливи на външни фактори, които пречат на концентрацята. Това отново е свърано с тяхната повишена социална активност в тази възраст, свързано и с по-голяма употреба на алкохол и наркотици, податливостта им към влиянието на пътниците и неспособноста им да се справят с внезапно връхлеялата ги умора по време на шофиране. Друг основен проблем, е младите водачи са по-предразположени и податливи да използват мобилни устройства докато шофират, което допълнително ги разсейва.

Като правило младите хора шофират по-стари, по-евтини и практични автомобили, които от своя страна не са толкова сигурни при удар и са оборудвани с по-малко технологии за безопасност.

Младите водачи са сред най-често шофиращите без използване на предпазен колани.

Въз основа на направени проучвания на ПТП с млади водачи и изполвани към момента дейности, мерки и технологии за намаляването на инцидентите на пътя с участието на млади водачи са направени следните препоръки с цел намаляване на този вид ПТП-та:

  • Общи мерки за безопасност: В страните с по-високи стандарти за обща пътна безопасност се наблюдават по-малко инциденти с млади водачи. По-строгото прилагане на правилата свързани със забрана за шофиране в нетрезво състояние или  след употреба на упойващи вещества, както и с алагането на санкции за шофиране с превишена скорост или без използване на предпазни колани помагат за намаляване на пътните инциденти с участието на млади водачи.
  • Обучение и образование: въвеждане на обучение свързано с казуси на пътя и преценка на риска, разширяване на формалното обучение на бъдещите шофьори с наблягане на практическите умения и спазване на правилата за движение, както и въвеждане на изискването за придружител на младия шофьор, за определен период от време до натрупване на даден опит.
  • Системи за лицензиране и тестване: възприемане на лицензионни системи при провеждане на шофьорските курсове, които да насърчават младите хора да натрупат повече опит, преди да започнат самостоятелно шофиране в по-рискови условия (нощно шофиране, шофиране с пътници, шофиране в зимни условия).
  • По-безопасни превозни средства и телематика: насърчаване на младите хора да шофират по безопасни превозни средства и да използват помощни технологии, които улеснявати/или подпомагат шофирането.

Пълният доклад на анлийски език.

 

Източник: http://etsc.eu/


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420