интересноОбщи

Електрическата Lada вече e готова

Изпитанията на новият електрически автомобил, който ще носи името Lada Ellada на фирмата АвтоВАЗ вече са завършени.

Автомобилът ще се появи на пазара още в началото на 2012 г. като ще изпревари автомобилът на друга руска компания – Ё-Авто, която шумно рекламира своя продукт на изложението във Франкфурт, но после се оказа, че не може да финансира проекта и той засега се отлага във времето.

Ellada e построена на платформата Lada Kalina и във вътрешността си по нищо не се отличава от нея. Електроавтомобилът ще ускорява от 0 до 100 км/час за 13,6 секунди, а максималната скорост ще бъде 140 км/ч.

С едно зареждане на батериите, което отнема 8 часа, Ellada ще може да премине 140 км.

Според Евгений Шмелев, вицепрезидент на АвтоВАЗ, стойността на двата вече произведени автомобила е около 24 000 евро, но тези, които предстои да бъдат пуснати на пазара, ще струват по-малко – около 19 200 евро. За отбелязване е, че дори при тази си цена Ellada е наполовина по-евтина от Mitsubishi i-MiEV, който бе пуснат на руския пазар.

Производителите гарантират, че обслужването на автомобила също ще бъде на далече по-ниска цена, тъй като той няма нужда от смяна на масла и филтри, което означава, че ще може да се изплати за около 2 г.

Властите в Русия също са готови да помогнат на евентуалните собственици на Ellada, като финансират 10% от цената на машината.

Снимка: AutoMedia.bg
Източник: dnes.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420