Полезни

ESP – Електронна Програма за Стабилизиране (Electronic Stability Program)

ESP В различните марки автомобили, ESP ( Electronic Stability Program ) е известно под различни имена – DSC от BMW, VSC от Toyota и Lexus, DSTC от Volvo, но принципа му на действие и предназначение са едни и същи.

ESP е нещо повече от ABS (anti-lock braking systems) и TCS (traction control system). Стабилизиращата програма ESP допълва наличните електронни съоръжения, като антиблокираща система ABS или регулирането на приплъзването в задвижването ASR .

ESP е разработена първо от Бош. При повечето коли системата коригира автоматично твърде рязкото или твърде бавното завиване с волана чрез спиране на едно или повече от колелата и намалява скоростта при завои или хлъзгави пътища.

Основната функция на ESP е да установи намаляване на сцеплението на автомобила и да въздейства върху траекторията му, чрез спиране на едно или повече от колелата. Благодарение на информацията получавана от различните датчици разположени върху колелата на автомобила, които отчитат всяка загуба на сцепление, ESP определя каква корекция е необходима, за да се запази желаната траектория в зависимост от позицията на волана.

ESP се намесва в работата на спирачната система, като се грижи да бъдат коригирани грешките при движението, които могат да доведат до поднасяне на предницата или задницата на автомобила. Когато автомобилът поднесе в завой, ESP спира леко външното за завоя предно колело, още преди то да предизвика изнасяне на задната част на автомобила навън. Обратно, ESP спира вътрешното за завоя колело, ако колата е заплашена от поднасяне на предницата, с което връща автомобила в първоначалното му направление.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420