винеткиинтересноместаОбщиПолезни

ЕП въвежда принцип „замърсителят плаща“

Камионите ще бъдат таксувани за атмосферно и шумово замърсяване отделно от заплащането на такси за използване на магистралите.

Измененията на правилата за облагане на пътния транспорт (т.нар. „Евровинетка“) ще разрешат таксуването на тежкотоварните моторни средства за атмосферно и шумово замърсяване отделно от заплащането на такси за използване на магистралите.
Текстът, приет във вторник от европейските депутати, гарантира, че приходите от допълнителното облагане ще бъдат използвани за финансиране в бъдеще на по-ефективни и екологични транспортни системи, съобщават от пресофиса на ЕП в София.

Постигнатият компромис поставя началото на един важен етап за транспортната политика през следващите 10 години, „отваряйки пред държавите членки за първи път възможността да таксуват външните разходи (…) и да използват по най-добрия начин широк набор от плащания за подобряване на мобилността“.

Допълнителните разходи към цената за използване на пътната инфраструктура ще бъдат в размер на 3-4 цента (средно на километър за превозно средство). Те ще покриват външните разходи, причинени от пътния транспорт, като се започне от атмосферното замърсяване и шума.

Директивата ще включва повечето трансевропейски пътни мрежи и автомагистрали и ще се прилага за превозни средства, тежащи над 3.5 тона. Ако някоя държава членка претендира за отстъпки до 12 тона, тя ще трябва да уведоми Комисията за причините за това.

В замяна, държавите членки ще бъдат задължени да инвестират 15% от общите приходи в трансевропейските пътни мрежи. Останалите средства ще бъдат използвани за ограничаване на проблемите и за устойчиво развитие на транспортните мрежи.

За да насърчат обществения дебат и прозрачността, депутатите ще направят правнообвързващо изискването страните от ЕС редовно да докладват на Комисията за налаганите от тях тарифи и използването на тези приходи.

Източник: news.expert.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373