интересноОбщиПолезнисъвети

Е-застраховка вече и у нас

Интервю с Недялко Чандъров,
председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ.

– Г-н Чандъров, въвеждането на електронната полица е една от най-дискутираните теми през последните дни. Какво всъщност означава тази промяна?
– На практика в тази система ще се изгради единна база данни, която ще съдържа информация в реално време както за сключените полици, така и за настъпилите ПТП и обявени щети.
Информационната система, чрез която ще се издават полици по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, стартира от 1 юни. Неслучайно ДЗИ е „Застраховател на годината“ – ние сме едно от първите дружества на застрахователния пазар, което още на 25 май успешно премина тестовете за сертификация.

– Какви са предимствата на електронната полица? Предпоставка ли е тя за въвеждане на „Бонус-малус“?
– На първо място, клиентите ще бъдат обслужвани по-бързо – веднъж въведени в системата, данните на клиента ще излизат автоматично при последващо подновяване на полицата. При електронната полица значително ще намалее рискът от грешки при въвеждане на данните – което често се случва при ръчното попълване. Освен това при новата система има автоматично тарифиране, което също ускорява процеса.
Освен това тази единна система ще позволи събирането на база данни, която ще допринесе за въвеждането на „Бонус-малус“. С други думи – изрядните шофьори ще плащат по-малко, тъй като цената на застрахователната премия ще се влияе от поведението на водача при движение по пътищата.
Полиците ще се виждат в системата от момента на сключването им и ще отпадне притеснението на потребителя, който е сключил полицата, но не я открива на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН) поради забавено отчитане.
В крайна сметка всички работим за това да допринесем за едно изрядно, коректно поведение на шофьорите на МПС – в пълния смисъл на думата – т.е. целта и на застрахователите, и на регулаторните органи е да намалеят пътнотранспортните произшествия и да има по-малко жертви на пътя.

– Готов ли е застрахователният пазар за електронната полица?
– В началото на седмицата КФН обяви, че отваря преходен – тестови период до 18 юли 2011 г. Това означава, че през периодa от 1 юни до 18 юли ще може да се издават полици и по двата начина (ръчни бланки и електронни полици).
Ние сме готови и в началото на юни ДЗИ да започне поетапно да издава електронни полици по застраховки „ГО на автомобилистите“, застраховка „Злополука“ на пътниците, гранична застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и сертификат „Зелена карта“.

– Какво се случва с вече сключените застраховки (т.е. трябва ли да се преиздават)?
– Сключените полици са валидни до изтичането на срока на застраховката и не се налага да се преиздават.

– Ще могат ли водачите да сключват полици на кочан?
– Бланките, които се попълваха на ръка, ще отпаднат окончателно от 18 юли. Те ще бъдат напълно заменени от електронната полица.

– Говори се, че специално за застраховка „Гражданска отговорност“ няма да има разсрочено плащане, това вярно ли е?
– За момента разсроченото плащане на премиите се запазва, очаква се парламентът да приеме промени в Кодекса за застраховането.

– Стикерите остават ли?
– Тук ситуацията е идентична – за момента стикерите се запазват, но се очаква да отпаднат след одобрение на промените в кодекса от парламента.

– Къде и как ще се сключва застраховката?
– Електронната полица може да бъде сключена във всеки един офис на ДЗИ. Остава възможността тя да бъде направена и при застрахователен посредник (брокер или агент), който разполага с достъп до системата на застрахователя. Тъй като единствено сертифицирани от застрахователите посредници ще могат да предлагат застраховките, това гарантира допълнителна сигурност за клиента, защото рискът да попадне на фалшив посредник е сведен до минимум. ДЗИ има над 2200 сертифицирани посредници.
Информацията, която клиентът трябва да подаде, остава без промяна. Данните се въвеждат и потвърждават в реално време от системата, след което клиентът получава разпечатан екземпляр на своята електронна полица.
За момента задължението да носи този екземпляр и да го представя при поискване от Органите на КАТ остава в сила. По последни данни се очаква да бъде възможно проверката за валидна застраховка „Гражданска отговорност“ да става и чрез sms.

Източник: http://paper.standartnews.com


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373