интересноПолезни

Заболяването сънна апнея и шофирането

Според резултатите от проведени проучвания заболяването сънна апнея при шофьорите увеличава десет пъти риска от пътни произшествия.

Обструктивната сънна апнея е заболяване, което се характеризира със спиране на дишането за около 20 – 30 секунди (в това време човек спи), след това се събужда за кратко за около 5 – 6 секунди, в които продишва, и отново заспива. Така всяко едно продишване може да бъде свързано с кратковременни събуждания и те да бъдат стотици пъти за една нощ.

Сънната апнея лесно се диагностицира и лесно се коригира със специални апарати, които трябва да се ползват по време на сън, и подават въздух под постоянно повишено налягане в една маска на носа. Но това заболяване завишава в пъти рисковете за катастрофи.

Пациенти със сънна апнея правят тежки катастрофи десет пъти по-често, защото заспиват на волана за 10 – 15 секунди, отиват в насрещното движение с висока скорост, става сумиране на кинетичната енергия на двете движещи се превозни средства, и обикновено тези катастрофи завършват фатално. Същото се случва при удар в стълб, дърво, неподвижно препятствие. Това е заболяване, което причинява изключително силно изразена сънливост.

В света се правят задължителни изследвания на професионалните шофьори – дали страдат от такова заболяване.

Източник: www.focus-news.net
Графика: www.beltina.org


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420