местаПолезнисъвети

Задължителни ваксини за новоприетите студенти в чужбина

Студентите, които ще заминават да учат в чуждестранни университети, трябва да започнат своята медицинска подготовка. Нужно е да разполагат с личния си имунизационен паспорт. В него да са нанесени направените през годините ваксинации – от детските години до сега.

Повечето американски университети изпращат формуляри, в които са посочени задължителните ваксини, които трябва да са направени на новоприетите студенти. Като:
– ваксини срещу хепатит А и Б;
– ваксина срещу менингококови инфекции,

За момичета допълнително се изисква и ваксина срещу рубеола.

Често се изисква и имунният статус срещу туберкулоза, което се извършва с проба „Манту”.

Ваксината срещу хепатит Б се прилага по схема и изисква поне 1 месец. Затова не бива да се изчаква това да се направи няколко дни преди заминаването.

За оформяне на формулярите могат да съдействат личните лекари и специалистите от РИОКОЗ. В София в Национален имунизационен и консултативен център към Националния център по заразни и паразитни болести на бул. „Янко Сакъзов” № 26 всеки работен ден от 9 до 12:30 ч. има специалисти, които могат да попълнят документите и да ви поставят пропуснатите и изискваните ваксини. Телефонният номер за записване и информация там е 02/ 944 69 99 вътр. 221.

Източник и снимка: www.btv.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373