ОбщиПолезниПътища

Задължително с включени фарове целодневно и целогодишно от 10 август 2012 и по-високи глоби за нарушения

От петък (10 август 2012г.) влизат в сила новите изменения в Закона за движение по пътищата (публикувани днес в ДВ).

С тях се въвежда изискването автомобилите да се движат с включени светлини във всяка част на денонощието, при това целогодишно, а не както досега само през зимата.

Гратисният период, в който КАТ няма да налагат глоби е до края на месец август 2012, след което на шофьорите ще бъдат налагани санкции от 20 лв.

Влизат в сила и новите санкции за нарушения на пътя:
при неспиране на пешеходна пътека или преминаване на червен сигнал на светофара – глобата ще е от 100 лв. При повторно нарушение глобата е 200 лв. и е придружена с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок
един месец.
– за шофиране в нетрезво състояние или управление на автомобил от неправоспособни водачи – глобата ще бъде от 500 до 1000 лв. както и отнемане на книжката от 6 до 12 месеца.
– въвежда се и възможността КАТ да спира автомобилите от движение за период до 1 месец на собствениците на автомобили, които са предпставили управлението на автомобила на шофьор употребил алкохол или такъв, който не разполага със свидетелство за управление.
– при отказ да се направи алкохолна проба с дрегер, на водача ще се налага санкция от 2 000 лв и отнемане на книжката за период от 2 г.
– при спиране или паркиране на автомобил върху инвалидно място (без да има разрешение/основание за това) шофьорите ще бъдат глобявани 200 лв.

Въвеждат се и по-високи глоби за пешеходци:
– за нарушаване правилата за движение на пътя пешеходците ще бъдат глобявани от 20 лв. до 50 лв., като най-строго ще се наказва преминаването на платна с мантинели, пресичането на червен сигнал на светофара и неспазването на командите на регулировчика.

За велосипедистите:
– задължени са да ползват светлоотразителна жилетка при управлението на велосипед извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
– задължени са да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Наказанието е 10 лв.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420