абсурдиОбщиПолезни

Пробни шофьорски изпити с новите листовки

Новите листовки, върху които кандидат-шофьорите ще се подготвят и ще държат след това изпит, са въведени експериментално в произволно избрани школи в столицата, а не както се предвиждаше от началото на октомври. За това сигнализираха автоинструктори. Обучителите са притеснени, тъй като до този момент курсистите им са се подготвяли по старите листовки и дори не са виждали новия вариант. Въпреки това обаче част от кандидатите за шофьорска книжка ще полагат теоретичния изпит върху новите тестове.

В новия вариант на теоретичния изпит въпросите намаляват от 60 на 45, но някои от тях ще имат повече от един верен отговор. Тестът ще бъде поставен в запечатан с холограма плик и след попълването му ще минава през скенер. Всяка листовка ще има баркод и ще се проверява електронно, а не както досега на ръка със специални картончета с верните отговори. Компютър веднага ще изчислява колко точки е получил кандидатът и ако те са под 87, ще бъде късан. Всеки тест ще е индивидуален, което значи, че кандидатите ще решават различни казуси и няма да могат да ги наизустяват предварително. Отговорите ще се проверят от специална електронна система. Тя представлява куфар, снабден с екран, слот за чип карта, с която ще се идентифицира изпитващият, и четец за хартиените листовки.

Все още цари пълен хаос, жалват се хората от бранша. „Никой изобщо нищо не знае, а като се обадим да питаме, се карат с нас. Във вторник и сряда имам теоретичен изпит. Ако са избрали случайно моята школа за експеримента с новите листовки, е твърде вероятно да има повече скъсани. Не е редно да поставят курсистите на такова напрежение. Ясно е, че системата трябва да бъде подобрена, но не това е начинът“, оплака се инструктор, който пожела да остане анонимен.

РЕАКЦИЯ

От министерството на транспорта не пожелаха да коментират дали наистина ще въведат пробно в някои школи новите образци. Единственото, което обяви министърът на транспорта Ивайло Московски, е, че до месец електронната проверка на отговорите и новите варианти на тестовете ще бъдат готови и въведени навсякъде. „Разработили сме изключително сериозен механизъм, няма пробив в системата. Този начин на провеждане на изпитите гарантира, че само хора със знания ще си взимат изпитите. Въпросите не са по-различни от това, което са били досега. В тестовете верният отговор може да бъде не само един, може да са 2-3-4 или всичките. Системата на точкуване е направена справедливо, по тежести, в зависимост от сложността на въпросите“, обясни Московски. Според данни на министерството миналата година са проведени поне 100 000 изпита по теория с 200 000 листовки.

Източник: www.segabg.com


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420