интересноместаОбщиПътища

Защо в някои страни се шофира вдясно а в други вляво

В 75% от страните в света, е прието при шофиране да се използва дясната част на платното за движение.

А в страни като Ирландия, Великобритания, Япония, ЮАР, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Кипър, Малта и редица африкански страни шофирането се извършва в лявата страна на пътя.Традицията на лявото и дясното движение се е зародила дълго преди изобретяването на автомобила, но причината не е еднозначна.

Според една от версиите, дясното движение е възникнало в Европа по време на средновековието, когато по тесните пътища между населените пунктове пътували ездачи на коне. Всички те били въоръжени, като в дясната ръка държали меч а в лявата държали щит, за да се защитят в случай на внезапно нападение, затова и се придържали към дясната страна на пътя.

С течение на времето, през 18-и и 19-и век транспортните потоци толкова нараснали, че се наложило законодателно определяне на правилната страна на движение.

Преминаване през кръгово кръстовище, при движение в лявата част на пътя

Първият официален документ в тази посока е на руската императрица Елизавета от 1752-а – указ за движение на карети и каруци в градовете от дясната страна. След четири години английският парламент приема закон за движение по Лондонския мост от лявата страна и определя първата глоба за движение в насрещното движение – един сребърен паунд. През 1773-а специален пътен акт разпорежда всички пътища в Обединеното кралство да се взимат отляво.

При появата на първата кола (тази на Карл Бенц), все още не е имала волан. Управлението й се е извършвало посредством ръкохватка, което изисквало повече сила и било по-лесно да се осъществява с дясната ръка, затова й шофьорът сядал от ляво. Да се управлява така колата не е било много лесно, искало се е доста сила и затова водачът обикновено сядал в ляво. Години след това, след въвеждането на кръглия волан, което позволявало използването и на двете ръце, се наложило изместване на седалката на шофьора, но въпросът си останал – дали в дясно или в ляво да се премести.

Преминаване през кръгово кръстовище, при движение в дясната част на пътя

Първоначално започнали да монтират волана, така че да е по-близо до банкета (в дясно за движение в дясно и обратното), което позволявало по-лесно излизане на водача, по-лесно маневриране при паркиране. Но с нарастване броя на автомобилите и нарастване на трафика по пътя, вниманието на водача вече трябвало да е насочено към насочено към насрещните и изпреварващите автомобили. Това наложили прехвърляне на волана към вътрешната страна на пътя. Първият модел с ляв волан и съвременното разположение на шофьора бил Ford T от 1908-а година.

Към 1920-а повечето автомобили вече имали волан от страната на насрещното движение, но имало и изключения. Например до 1960-е години на миналия век в Италия всички модели на Lancia са имали десен волан – за по-лесно каране в планината и паркиране в града. В Щатите и Канада пощенските автомобили и до сега имат десен волан, за да може пощальонът да сложи пощата в кутията без да излиза от колата.

Източник: www.renault-bg.com, www.actualno.com, m.curiosity.com


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420