Полезнисъвети

Избор на автомобил

Трудно е да се направи избора какъв точно автомобил да си вземете. Какъв тип кола най-добре ще отговаря на вашият начин на живот? Каква марка, какъв модел? Какъв цвят да е колата? Какъв двигател да изберем – дизелов, бензинов, хибриден? Има ли връзка между цвета на колата и нейната сигурност?

1. Избор на гориво

Бензин, дизел, газ или алтернативни горива?

Най-новите дизелови двигатели по нищо не отстъпват на бензиновите. Те стартират бързо, тихи са, ускоряват се плавно и по-бързо от всякога благодарение на системи като Turbo Common Rail Injection.

Бензинов двигател срещу дизелов

Дизеловите автомобили обикновено изминават повече километри пробег, за едно и също количество гориво, от колкото бензиновите, въпреки че новите бензинови двигатели започват да наваксват. И все пак дизеловият двигател се характеризира с по-високо КПД.

В интернет можете да намерите справка и да сравните какъв е разхода на гориво на нова и употребявана кола, от един и същи модел.

Закупуването на дизелова кола е по-висока инвестиция, но имайте предвид, че когато решите да я продадете отново ще я продадете на по-висока цена отколкото ако е бензинова.

Разходите за обслужване на двата вида двигатели вече са съизмерими, но трябва да имате предвид, че дизеловият двигател може да изисква по-честа смяна на масло.

Дизеловите двигатели отделят по-малко емисии СО2 от бензиновите и имат по-голям КПД.

На пътя дизеловият двигател подгрява по-бързо от студен старт, от бензиновият, който обикновено достига необходимата работна температура след няколко километров пробег на колата. Веднъж подгрял дизеловият двигател е по-чист от бензиновия и отделя по-малко вредни емисии в атмосферата.

Ако ще използвате колата за чести кратки пътувания, които няма да са достатъчни двигателят да загрее до необходимата температура, по-добрият избор определено е автомобил работещ с дизел.

Ако обаче ще пътувате повече в задръствания (градско движение), изберете бензинов двигател.


На магистрала, разхода на гориво съизмерим и за бензиновите и за дизеловите автомобили.

Дизеловите автомобили са по-добри за теглене, тъй като имат по-висок въртящ момент.

Удобство

Повечето от автомобилите по пътищата днес (99%) са бензинови или дизелови. Всички бензиностанции предлагат тези горива, което ги прави предпочитани и лесни за обслужване автомобили. Алтернативните горива, макар и с доказани по-добри качества, се борят да заемат своето място на пазара. Алтернативните горива все още се намират трудно на пазара.


Газова автомобилна уредба

Можете да изберете или да закупите нова кола, с производствена газова уредба или кола с бензинов двигател и допълнително монтирана газова уредба. Колите, които се произвеждат с газова уредба струват повече, отколкото бензиновите или дизеловите автомобили. Ако решите да закупите бензинова кола, с допълнително монтирана газова уредба, уверете се, че тя е монтирана правилно и ще ви осигури необходимата безопасност при шофиране и зареждане на автомобила.

Цената на газовото гориво е около два пъти по-ниска от цената на бензиновото или дизеловото гориво, но води до около 25% икономия на гориво. При голям годишен пробег на автомобила, съотношенията цена, разход и поддръжка за бензинов, дизелов или газов автомобил стават съизмерими.

Газовите двигатели, използвани за градско шофиране, отделят по-малко вредни емисии отколкото новите бензинови или дизелови двигатели. Затова ако търсите кола за градско шофиране, в условия на силно замърсяване на въздуха избора на газов двигател е за предпочитане.

Ако пътувате често в Европа или искате да отидете до Великобритания, и имате кола с газова уредба, трябва да имате предвид, че е възможно да ви бъде забранено да преминете с колата си през Евротунела например, дори ако докажете, че газовият резервоар не е включен в момента на преминаване или е празен. Ако пътувате с ферибот, проверете преди да се качите дали също няма ограничения за превозването на коли с газови уредби.

Хибридни автомобили
Производителите на автомобили започнаха да предлагат на пазара и модели, в които са комбинирани малък бензинов или дизелов двигател с електродвигател – т.н. хибридни автомобили. Такъв автомобил е оборудван с компютър, който стартира единият и/или другият двигател автоматично, в зависимост от нуждите на колата в момента.

За градско шофиране, определено е по-икономично използването на хибридни автомобили, които са и по-екологично чисти, отколкото бензиновите или дизеловите. Текущите разходи за експлоатация на автомобила също са по-ниски.

Закупуването на един хибриден автомобил е свързано с много повече разходи и нерви. Ако решите след време да го продадете, трудно ще намерите купувач за него. Поддръжката им също може да се окаже свързана с доста нерви и разходи поради по-сложното им техническо изпълнение и все още липсата на обучени технически специалисти в автомобилните сервизи.

2. Кола и безопасност

От ABS до въздушните възглавници
Когато става въпрос за безопасност, е важно да се разбере, че не всички коли са еднакви – при новите автомобили е наблегнато повече на безопасността и сигурността на пътниците в случай на катастрофа. Някои производители на коли се стремят да надхвърлят установените минимални изисквания на законите за автомобилна безопасност.

Автомобилната безопасност се оценява по две основни категории:

Основна безопасност – тази категория включва характеристики на автомобила, които имат за цел да помогнат да бъде избегната евентуална катастрофа. Например спирачки и светлини.

Вторична безопасност това са характеристиките на автомобила, които се надявате никога да не влязат в употреба, но на които разчитате в случай на пътен инцидент, за намаляване на последствията от него. Това са например обезопасителните колани и въздушните възглавници.

Основна преглед на автомобила
Периодична проверка на техническата изправност на автомобила е изключително важен елемент от безопасността му. Това включва проверка на спирачки, волан, осветление, гуми. Всички те трябва да бъдат в допустимия диапазон от стойности, определен от производителя. Има разбира се и други важни характеристики на автомобила, на които трябва да обърнете внимание при закупуването му. Направете тестово шофиране с автомобила (test drive) и се уверете, че:

 • Можете да регулирате седалката и волана за управление, така че за да са удобни за шофиране;
 • Можете свободно и удобно за вас да достигате всички контролни уреди, ръчки, бутони;
 • Можете да виждате ясно таблото, без да е необходимо по-продължително вглеждане в него за отчитане на показанията;
 • Имате пълна видимост отвън около колата – през стъклата, огледалата за задно виждане. Уверете се, че облегалките за глава не закриват видимостта зад вас;
 • Фаровете осветяват добре пътя пред вас и ви осигуряват необходимата видимост;

 • Чувствате се удобно и комфортно в колата и можете да я управлявате без допълнително напрягане

Ако имате възможност изчакайте 1 месец от първият тест на колата и уговорете второ тестово шофиране на същият автомобил. Така ще се уверите, че и при второто тестово шофиране колата е в изправно състояние и не е била специално подготвена за отлично представяне в дена на теста.


Електронни системи за безопасност (ABS)

Антиблокиращата спирачна система (ABS) помага да поддържате контрола над автомобила в случай на внезапно спиране и е стандартна опция за всички нови автомобили от 2004 г. насам. ABS представлява антиблокираща система на задвижващите колела в случай на внезапно спиране.

Електронна система на стабилност (ESC)

Проучванията показват, че автомобили оборудвани с такава система претърпяват по-малко инциденти на пътя.

Тази система следи за разлики в движението на волана и колелата на автомобила. В случай на нужда системата задейства автоматични спирачни или ускорителни механизми, които действат по различен начин и с различна сила на всяко едно от колелата. По този начин се осигурява по-добро сцепление на автомобилната гума с пътя при завой, хлъзгане, спиране.

Налягане на въздуха в автомобилните гуми

Повечето пробиви в автомобилната гума са т.н. бавни пробиви.

В съвременните автомобили дори няма да забележите такъв пробив, но това ще се отрази на спирачния път на автомобила при внезапно спиране. Някои от производителите на автомобили, вече предлагат системи за наблюдение на налягане на гумите Тези системи известяват за изменения в налягането на автомобилните гуми, а някои от тях и осигуряват допълнително временно подналягане на въздуха в автомобилната гума в случай на нужда. Спазване на въздушното налягане в автомобилните гуми в нормите определени от производителя е изключително важно за сигурността на автомобила и пътниците в него.


Защита от катастрофи
Въздушни възглавници- колкото повече толкова по-добре.

Най-често боят на въздушните възглавници в новите автомобили е 6 (шест) – 3 (три) за водача и пътника на предната седалка (по една в предната част на таблото, по една от двете предни странични страни и по една за защита на главата). Вече е навлязло монтирането и на допълнителни въздушни възглавници за шофьора, пътника на предната седалка и пътници отзад в купето.

В случай, че на седалката седи дете, въздушната възглавница, която е монтирана отпред на тази седалка трябва да бъде изключена. Ако имате деца проверете дали автомобила, който разглеждате има функция за изключване на тези въздушни възглавници.

Обезопасителни колани

За първи път такива колани са монтирани в автомобилите преди повече от 30 години. От тогава насам те са претърпели редица изменения и вече имат някои допълнителни функции като:

 • Предварително затягане, части от секундата след като е натиснат педала на спирачката и преди началото на сблъсъка;
 • Ограничаване на силата на внезапното натоварването върху гърдите на шофьора или пътника;
 • Централен колан и на задната седалка в допълнение на страничните – колан с пълна обиколка и диагонален колан защитават по-добре, отколкото колан през скута.

Тестове на катастрофи (Crash тестове)
Много по-добре е да се осигури по-добра устойчивост на автомобила и безопасност на хората в него при катастрофа, отколкото да се разчита само на монтираните въздушни възглавници. Времето и скоростта на активиране на въздушната възглавница, както и мястото на нейното разполагане са от решаващо значение и зависят от начинът, по който се деформира структурата на колата при различни видове сблъсък (челен, страничен и т.н.).

Единственият надежден начин за извършване на такива оценки са т,н. crash тестове. EuroNCAP например е Европейска програма за провеждане на такива тестове и изпитания с автомобили. Резултатите от техните тестове показват:

 • Как колата реагира при челен и страничен удар;
 • Дали купето действа като предпазна клетка или приклещва пътниците;
 • Дали въздушните възглавници и предпазните колани могат да предпазват хора с различни размери, тегло и ръст;
 • Каква част от повърхността на автомобила влиза в контакт при сблъсък.

Преди да закупите колата, на която сте се спрели проверете резултатите от проведените за този конкретен модел crash тестове.

3. Сигурност на автомобила – защита от кражби

Не бъдете жертва на кражба на автомобил.

Т.н. immobilisers – устройства за сигурност на автомобила са от ключово значение в борбата срещу престъпността.

Някои застрахователи, ги приемат за достатъчна защита на автомобила от кражби, но други не, и изискват допълнително монтиране на системи за сигурност.

Като цяло статистиката показва спад в кражбата на автомобили в сравнение с началото на 1990-те години, но все още има повече от 2 милиона превозни средства годишно регистрирани като обект на кражба или посегателство.

Нови автомобили
Новите автомобили имат значително по-добри системи за сигурност, които трудно могат да бъдат деактивирани без оригиналните ключове, дистанционни или карти.

Отнасяйте се към ключовете на колата си като с портфейл или скъп часовник – не ги оставяйте без надзор или да лежат на масата в ресторанта. В къщи също ги оставайте на сигурно място.

Рейтинг на системите за сигурност на автомобила

Искате да знаете каква е степента на защита на системата за сигурност на вашата кола? В момента има схема, изградена от застрахователните компании, която дава оценка на системата за сигурност на автомобила (NCSR).

По тази схема системата за сигурност на новите автомобили получава от 1 до 5 звезди, в зависимост от това до каква степен тя покрива поставените критерии. Проверка на системата за сигурност на автомобила се прави по няколко параметъра:

 • Електронно блокиране на стартирането на двигателя в случай на кражба (immobiliser) – всички автомобили произведени след септември 1998 г. трябва да бъдат оборудвани с такива системи за сигурност;
 • Алармена система – потърсете сензори, които реагират и на повдигане на колата или счупване на прозорец, освен стандартните обемни, температурни сензори;
 • Система за централно заключване;
 • Блокиране на вратата дори в случай на счупване на прозорец;
 • Разширена защита (EPG). Реагира на допир, побутване …. Намалява риска от кражба на автомобила;
 • Блокиране на задвижващите колела, в случай на кражба на автомобила;
 • Заключващ се капак на резервоара – не позволява кражба на гориво;
 • Обезопасена резервна гума;
 • Обезопасен багажник.

Употребявани автомобили
Някои употребявани автомобили са обект на посегателства и кражби заради това, че имат скъпи резервни части.

Употребявани автомобили, които не са оборудвани с имобилайзери (immobilisers) са лесна мишена за кражба.

Ако се налага монтиране на допълнителна система за сигурност на колата (аларма), уверете се, че тя е съобразена с вече монтираният имобилайзер на колата и ще бъде правилно свързана, така че да не неутрализира имобилайзера.

4. Цвят на колата

Има ли наистина значение цвета на колата?

Истината е че цвета и типа на боята продава.

В сравнение с характеристиките на двигателя и допълнителните екстри на автомобила като цяло, цвета не е от такова значение, но ако изберете неправилният цвят и след време решите да я продадете може би няма да получите цената, която търсите. Проучванията показват, че само 1% от мъжете и 3% от жените шофьори казват, че избора на цвят е важно при избора на нов автомобил.

Боята металик е най-популярната екстра при нови автомобили. В продължение на много години тази боя не само изглежда добре, но и след време ще струва по-скъпо от същият модел кола, която обаче не е в цвят металик.

При спортните модели тази зависимост е още по-явно изразена.

Десетте най-големи
В Топ 10 на най-популярните цветове за нови автомобили са:
1 – син

2 – червен

3 – сребрист

4 – зелен

5 – бял

6 – черен

7 – сив

8 – златист

9 – бледоморав

10 – жълт


Цвят и дизайн
Един и същ цвят кола кара един модел кола да изглежда много добре, докато друг го прави безличен. Цвета продава колата!

Ярки цветове подхождат на спортни, агресивни коли, но не изглеждат толкова добре на обикновена семейна кола например или лимузина. За лимузина по-подходящи цветове са: сребрист или черен.

Дали цвета е предпоставка за кражба?
Искате да знаете дали някои цветове коли е по-вероятно да бъдат откраднати от други? Няма конкретна връзка между цвят и кражба на автомобил.

Изследване от 1998 е установило, че червените и сините коли най-често са обект на кражби.


Употребявани автомобили
Ако си купувате употребяван автомобил, проверете дали цвета му съответства на описанието в регистрационните документи на колата. Всякакви промени (сенки, зацапвания) в цвета на колата говорят за заличаване на следи от удар или катастрофа.

Кой цвят повишава безопасността на автомобила?

Не може да се твърди, че цвета повишава или намалява безопасността на автомобила на пътя.

Едно проучване в Нова Зеландия (публикувано в британския вестник медицина през 2003 г.) се твърди, че рискът от нараняване при пътно произшествие, намалява ако колата е сребрист цвят и червен цвят, които се забелязвали най-лесно на пътя.

5. Шофиране и околна среда

Зелени решения, които са добри за вашия джоб
Направете своя принос за опазване на околната среда чрез избора на кола, която има по-ниска консумация на гориво и отделя по-малко вредни емисии в атмосферата.

Колите, които имат по-нисък разход на гориво, са по-евтини за експлоатация. Не само това, но не е оправдано закупуването на по-голяма кола ако тя ще бъде използвана само от двама души.

Тегло и разход на гориво
Има пряка връзка между теглото и разхода на гориво на автомобила. В действителност, когато говорим за разход на гориво, теглото на автомобила е по-определящо от обема на двигателя.

Тежкотоварните автомобили имат значително по-висок разход на гориво именно поради голямото им тегло. Но ако имаме например голям по обем двигател поместен в малка (лека) кола, това тя може да бъде доста икономична.


Ръчна или автоматична скоростна кутия?

За плавно шофиране из града, е съблазнително да се избере автоматична скоростна кутия пред кола с механична скоростна кутия. Колите с автоматична скоростна кутия са по-удобни за шофиране в градски условия и големи ежедневни задръствания.

При избора на кола с определен тип скоростна кутия трябва да се има предвид и това, че автомобил с автоматична скоростна кутия има по-висок разход на гориво (до около 10%).


Автомобили с 4 задвижващи колела
Разход на гориво при такива автомобили е около 4% по-висок, отколкото при автомобили със същият дизайн, но с две задвижващи колела.

Вредни емисии
Всички автомобили отделят въглероден диоксид (CO2) и азотен окис (NOx). Количеството отделени емисии е пряко свързано с консумацията на гориво.


От 1992 г. всички нови автомобили с бензинови двигатели задължително са оборудвани с катализатор.

От тогава насам са приети няколко Европейски стандарта свързани с определянето на допустимото количество емисии отделяно от автомобилните двигатели. В момента е в сила стандартът Евро IV, който влезе в сила през 2005 г., През 2009 г. влиза в сила стандартът Euro V.

Като цяло може да се каже, че по-нова кола означава по-малко отделени вредни емисии в околната среда. Като пример: автомобил произведен през 1992 без катализатор отделя толкова вредни емисии колкото биха отделили 20 съвременни нови автомобила.

по материали на АА


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420