Общи

Изключват временно някои от камерите на КАТ

КАТ изключва 30 от 63 камери.

КАТ отново спира половината от своите камери с радари, научи “Труд”. Извън строя са 30 от 50 мобилни устройства, снимащи коли с превишена скорост по пътищата. Информацията бе потвърдена от Главна дирекция “Охранителна полиция” и Българския институт по метрология (БИМ).

Пътните полицаи уточниха, че новата драма не засяга 15-те стационарни радара на фирмата “Сименс”. Проблемът с тях бе от януари до март т.г., когато те не работеха, защото не бяха минали на задължителните технически тестове. Тогава от МВР направиха чудеса от героизъм, за да ги пуснат в началото на април – броени дни преди голямото пътуване по Великден.

Блокираните мобилни радари са българско производство от типа TFR1-M, които се монтират в полицейските коли. Могат да снимат от засада край пътя, както и в движение по градските улици и булеварди. Разпореждането за незабавното им изключване е на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Нейните инспектори в няколко области открили, че върху камерите са залепени стикери за техническа годност от 2010 г., а не от 2011 г. Ситуацията е такава – все едно шофьор да кара автомобила си с винетка от предишната година или с изтекъл срок на знака за технически преглед, обясниха катаджии.

Грешката била открита, след като за нуждите на разследване прокуратурата наредила на териториална дирекция на ДАМТН да провери радарите в областите Стара Загора, Хасково и Кърджали. Инспекторите открили, че стикерите са стари, и съобщили до централата в София. Последвали проверки навсякъде и лепенки от 2010 г. били намерени в още няколко области.

Тестовете на уредите са били направени между 21 март и 12 април, за което са попълнени нужните протоколи и други документи. Оказало се обаче, че представителите на БИМ са лепили от негодните стикери заради недоглеждане. За свое извинение те обяснили, че малките листчета са холограмни и написаната година върху тях се вижда само при определен ъгъл срещу светлината. Стикерите обаче имат статута на ценни книжа и неизползваните трябва да се предават в края на всяка година, а не да се смесват с тези за новата година.

“Поставени сме пред свършен факт, въпреки че платихме на БИМ за услугата – по 15 лв. на стикер. Няма как да не изпълним разпореждането за спиране. Шофьорите обаче нека знаят, че уредите ни са тествани и имат всички документи, освен стикера. Ако обжалват снимките в съда, най-вероятно ще загубят делото, тъй като няма грешка на камерата или скоростомера”, казаха от КАТ.

До края на седмицата, най-късно до първите дни на следващата, старите лепенки на всички радари в страната ще бъдат подменени и няма пречка уредите отново ще бъдат пуснати, увериха от БИМ.

Източник: www.trud.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420