интересноОбщиПолезни

Измама ли са евтините шофьорски курсове

Според интервю дадено от Йонко Иванов (председател на Съюза по авто-мото подготовка) реалната и разумна цена на шофьорски курс за категория „В“ е между 650 и 800 лева.

Всичко под тази цена навява съмнения за некачествено обучение или корупционна схема.

В момента цената на курсовете силно варира, като започва от 250 и достигат 950 лева.

Според г-н Иванов не бива да се подвеждаме по ниски цени, което реално оскъпява в самото обучение. Много често подобни фирми искат доплащане на ръка за допълнителни дейности, като например за явяване на изпит.

Има предложения за въвеждане на промени в самите курсове и начина, по който те се провеждат. Една от идеите е да се въведе базово обучение за шофьори още от 17-та им годишна възраст, като да им се дава възможност на водача от 17-та си до 18-тата си година да управлява автомобил, но само с опитен придружител отговарящ на определени изисквания. През това време младият шофьор ще управлява с т.н. временно свидетелство за управление. Идеята е да получи постоянна шофьорска книжка, когато стане на 18 години и вече има едногодишен практически стаж.

Другата идея, която се обсъжда е за въвеждане на система за периодично обновяване на знанията на всички шофьори.

Йонко Иванов подкрепя идеята да се построят модерни полигони, които да имитират преминаване на настилки през различните сезони – от суха на влажна настилка, от влажна на мокра, от мокра на заледена. Така шофьорът, който е взел книжка през лятото, може да придобие уменията и навиците, за да шофира добре и зимно време, да се научи да владее автомобила при различни настилки.

Източник: dariknews.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373