www.shofior.com

Използването на сателитна навигация води до 12% икономия на гориво

Изследователска фирма в сферата на социалните науки NuStats коментира резултати от направено проучване, че шофьори, които използват сателитни системи за навигация използват 12% по-малко гориво годишно в сравнение с шофьори изминали същите километри годишнп, но без сателитна навигация.

В проучването са били оценени три групи от водачи в Дюселдорф и Мюнхен: водачи, които не използват навигационна система; шофьори, които използват навигационна система, както и такива, които използват навигационна система с допълнителна опция за трафик. При изследването е отчетен фактът, че преди проучването тези водачи на автомобили не са използвали GPS устройства.

Данни от проучването показаха, че шофьорите, които използват навигационни устройства им се доверяват и избират по-краткият път между две точки и прекарват по-малко време в шофиране. Като цяло в резултат на това общият разход на гориво спада от 8,3 литра/100 км до 7,3 литра/100км.

Основен извод от направеното проучване е, че годишно спестеното гориво следствие използването на сателитна навигация, компенсира цената на навигацията.

Изследователите установили и спад с около 2 500км в годишно изминатите километри след закупуването на сателитна навигационна система, именно поради способността на навигацията да избира по-кратък маршрут и в допълнение (за тези навигации, които го предлагат) избягване на места с задръствания и натоварен трафик. Изразено в парични средства това води до икономия от средно 416 Евро/годишно.

Резултатите също така показват обучение крива с употребата на събота navs: голямо намаление на пътуването времето и разстоянията са били наблюдавани в последната половина на проучването.

Самите водачи на автомобили съобщтават, че благодарение използването на сателитна навигация, видимо най-голямата икономия на гориво се наблюдава в пиковите часове на деня (7-9ч сутринта и 4-7 часа вечерта), именно поради избягването на задръстванията.

В проучването са обхванати 2 100 индивидуални пътувания, над 20 000 изминати километри годишно и почти 500 часа/годишно зад волана. Проучването е финано от цифрови карти Navteq (собственост на Nokia).

По данни от http://www.techradar.com

Exit mobile version

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420