ОбщиПолезни

Какво ново в листовките – след 15 септември

След 15 септември 2011 коренно ще се променя философията на писмения тест, подготвен от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” към транспортното министерство и представители от бранша на автоинструкторите.

Въпросите в листовките от 60 ще бъдат намалени на 45, като на някои от тях ще бъде възможен и повече от един верен отговор.

Бланката ще бъде в запечатан с холограма плик и след попълването й ще минава през скенер. Компютър веднага ще изчислява колко точки е получил кандидатът и ако те са под 87, той ще бъде скъсан. Времето за решаване остава същото.

Друга генерална промяна предвижда от края на годината листовките на хартия да отпаднат напълно. Обмисля се те да бъдат заменени от тест направо на екрана на таблет (вид преносим компютър). Така наистина изпитът ще бъде само за напреднали.

Методиката за провеждане и оценка на теста е коренно променена. Някои от въпросите ще имат по повече от един верен отговор (дори по 3-4), ще съдържат и доста уловки. Оценката също търпи генерална промяна. Досега върху решената листовка се налагаше картонен шаблон с изрязани места на верните отговори. Проверяващият просто броеше грешките. Ако те са повече от 5, кандидат-шофьорът биваше скъсан.

Сега се въвежда нова точкова система, изчислението на резултата е поверено изцяло на компютър.

Самия изпит

Кандидатът получава в специален запечатан плик с холограма бланката с въпросите. Сяда и попълва верните според него отговори. След което листовката се сканира и на екрана на компютъра веднага излиза дали е преминал изпита или не според броя на събраните точки. Те трябва да са не по-малко от 87. В горния край на листовката има баркод. Всеки тест е строго индивидуален, което значи, че кандидатите на практика ще решават различни казуси и няма да могат да ги наизустяват предварително. Обещанието е системата безпристрастно да отсъжда дали допуснатите грешки са маловажни или не.

Учебните центрове за шофьори в страната вече са снабдени с необходимата техника – скенери и преносими компютри. В залите за провеждане на теоретичния изпит са монтирани камери, които следят теста в реално време.

“Автомобилна администрация” си е поставила и още по-амбициозни цели. До края на годината хартиените листовки може въобще да отпаднат. Тестовете за кандидат-шофьори ще се правят направо на екрана на компютърни таблети (например Ай-пад), обмислят във ведомството.

Източник: www.trud.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373