изпитинтересноОбщиПолезнисъветишофьорски книжки

Как да изберем инструктор и автошкола по кормуване?

Идеален инструктор и школа по кормуване няма!
Всеки бъдещ шофьор има свои стил на каране и на усвояване на теорията и практиката. Ако един инструктор и автомобил е бил идеален за ваш приятел, то е напълно възможно за вас това да не е така.

Като начало поговорете с ваши познати и приятели по темата, които сравнително скоро са изкарали шофьорските курсове. Разберете те къде са се учили да шофират, как е протекъл курса и с какво впечатление са останали. Полезна информация може да се събере и от интернет форуми и социални групи. Е, съществува вероятността част от ревютата и постовете да са писани от самите инструктори или техни приближени, а не от реални кандидат-шофьори, но ако разгледате такива, които са в частни профили (на различни потребители) или автофоруми, можете да съберете доста полезна информация.Отговорите на някои основни въпроси могат да ви насочат към правилният за вас инструктор и автошкола по кормуване:
1. Мнения на близки, приятели, роднини, колеги и познати за школите по кормуване, в които те са се обучавали;
2. Отзиви за конкретна школа или инструктор от далечни познати или непознати в интернет;
3. Онлайн коментари към постове на различни школи по кормуване;
4. Информация и отзиви за различни модели учебни автомобили и райони на градско и извънградско кормуване.

Когато събирате мнения и отзиви от познати и приятели е важно да разберете как са се справили на самият изпит (теоретичен и практически), от кой път са взели изпитите, ако не са успели от първия път къде са сбъркали и защо. Най-ценни са мненията на хора, които са успели да получат книжка (без да сменят школата или инструктора) и особено такива, които от първият път са успели да минат успешно изпита по кормуване пред КАТ и то след 2014 когато основно се измениха правилата за обучение и провеждане на изпитите.

Цената
Цената, въпреки, че по разбираеми причини е водеща за много хора, не е от добрите показатели за избор на школа. Най-евтиното често се оказва не достатъчно добро, а най-скъпото се случва да е необосновано скъпо без да се предлагат допълнителни часове по теория или кормуване. Проучете в какъв диапазон вървят цените на курсовете във вашият град и то за категорията, която искате да придобиете. Така ще добиете представа за средна цена на курса и съпоставяйки цените с предлаганият пакет обучение и вече събраните от вас мнения ще добиете по-добра представа.driver-739899_960_720

Автомобилът
Важно е да знаете, че изборът на автомобил, на който да се учите също е от голямо значение. Има разлика от това дали се учите да управлявате автомобил с дизелов или бензинов двигател, дали автомобила е с предно или задно задвижване. Важни са и мощността и външните габаритни размери на автомобила.
Можете да поискате от инструктора да се упражнявате на няколко различни автомобила за да усетите сами разликата.

car park

Важно е и избора на скоростна кутия на автомобила, на който ще се учите – дали да е такъв с автоматична скоростна кутия или да е с ръчна скоростна кутия.
Ако се учите на автомобил с автоматични скорости, вашата шофьорска книжка ще важи само за автомобили с автоматични скорости и ако някой ден решите да си купите автомобил с ръчна скоростна кутия, то вашата шофьорска книжка ще е невалидна за него.

gearbox
Затова проучете автопарка на избраната от вас автошкола дали разполагат с автомобил/и, които да отговорят на вашите очаквания и нужди.

Регионът
От голямо значение е и къде се провежда практическата част на курса по кормуване. Колкото по-натоварено е движението, с повече пътни знаци, светофари, ленти за движение и различни участници в движението има в региона толкова по-добре, за да свикнете с трафика и да изградите основните си навици на бъдещ шофьор. Не избягвайте часовете по кормуване на полигон. На пръв поглед изглеждат скучни и като загуба на време, но са ценно допълнение към вашите шофьорски умения.

city traffic

Сезонът
Всеки сядал зад волана е усетил колко различно може да се държи един и същи автомобил на пътя при една и съща скорост на движение но различни метеорологични условия (локви на пътя, проливен дъжд, мъгла, лед, заснежаване…).

winter roads

Ако имате възможност да се запишете на курс по шофиране в променлив сезон е най-добре. Но пък винаги можете да се запишете за допълнителни часове по кормуване (дори и да имате вече шофьорска книжка) за да си опресните знанията, да привикнете към по засилен трафик (ако сте се учили в малък град например) или ако нямате никакъв опит в шофирането при зимни условия.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420