съвети

Как да шофираме безопасно в зимни условия

Шофирането през зимата може да бъде трудно и за автомобилите и собствениците им.

 1. Уверете се, че акумулатора ви е добре зареден. От ниската температура, качествата на акумулатора се влошават. Най-добрия начин да проверите дали е добре зареден, е чрез уред наречен „load meter“. Той симулира ефекта от стартиране на двигателя при студено време и определя дали акумулатора е адекватно зареден. Ако нямате достъп до такъв уред, можете да си вземете обикновен тестер за акумулатори от почти всяка бензиностанция.
 2. Карайте с зимни гуми. Не всесезонни! Всесезонните гуми може и да са подходящи за определени климатични условия но за България определено не вършат работа. По-добре отделете малко повече пари и си вземете хубави зимни гуми – те са от голямо значение за устойчивостта на автомобила на пътя и най-вече за вашата сигурност. По възможност, сложете си зимните гуми в началото на ноември – не трябва да чакате да падне сняг за да ги смените. Зимните гуми не са само за каране в сняг и лед – те са много по-устойчиви на пътя при по-ниски температури отколкото летните.
 3. Вземете със себе си вериги за гуми и бъдете сигурни, че сте взели правилния размер вериги за гумите на вашия автомобил. Би-било добре, да направите тренировка „на сухо“ преди да ви се наложи наистина да ги използвате – това ще ви спести време, нерви и измръзване.
 4. Периодично проверявайте атмосферното налягане в гумите. Уверете се, че спазвате изискванията за налягане в гумите, на производителя на вашата марка автомобил. Приблизително, гумите губят по 0.068045957 атмосфери със всяко падане на температурата с 10 градуса. Никога не намалявайте умишлено налягането в гумите за да повишите зацепването в сняг, лед или кал.
 5. Уверете се, че чистачките ви са в добро състояние, че сте сипали зимна течност за чистачки която няма да замръзне. Отстранете снега, скрежта или леда от стъклата, чистачките, страничните огледала и фаровете.
 6. Използвайте антифриз за охлаждане – не вода!
 7. Въпреки, че е съблазнително да пренебрегнете мръсотията по автомобила ви, защото вали дъжд или сняг наоколо, солта по пътя, кишата, мръсотията и подобни неща ще станат предпоставка за по-бързото влошаване на автомобила ви. За да предпазите автомобила си от ръжда и корозии, е необходимо да го измивате и мажете с вакса периодично. Автомивките и улесняват значително тази задача през студеното време.
 8. Спазвай достатъчно голяма дистанция от автомобила пред теб. Никога не се знае дали няма да попаднеш върху заледен участък.
 9. Не натискай рязко педала на спирачките – особено ако спирачната ви система не притежава ABS. Ако автомобила ви поднесе и започне да се хлъзга, отпуснете газта и спирачката – след което завийте на обратно. Ако предните колела поднесат, бавно завийте в посоката в която искате да отидете. Ако ви поднесе задната част на автомобила – избягвайте да го насочвате докато колата не намали ход достатъчно, така, че гумите да могат да поемат изтеглянето.
 10. Увери се, че има достатъчно гориво в резервоара – в зимни условия консумацията на гориво се увеличава, задръстванията в населените места и извън тях – също. Много често се случва през зимата да се чака часове наред по пътищата поради закъсали ТИР-ове.
 11. Опитайте се да наблюдавате не само автомобила пред/зад вас, а по възможност с 2 – 3 автомобила напред/назад – така, ще можете да реагирате по-бързо ако възникне някаква ситуация.
 12. Ако ви се налага да разговаряте по мобилния си телефон – използвайте „hands free“ устройство – по някога, 1 или 2 секунди наистина са от голямо значение. Ако притежавате „hands free“ устройство за мобилния си телефон – използвайте го. Не го носете като непотребна вещ.
 13. Не пренебрегвайте законите на физиката – колкото и добър/сигурен/хубав автомобил да управлявате.
 14. За всеки случай, носете със себе си малка лопатка – ще ви бъде от голяма полза ако закъсате в снега.
 15. Напръскайте ключалките на вратите на автомобила със спрей против замръзване.
 16. Ако уплътненията на вратите ви се слепват от студа – напръскайте ги с подходящ спрей.
 17. Ако притежавате дизелов автомобил, при студен двигател, преди да завъртите до край ключа – подгрейте 2, 3 пъти и тогава запалете.
 18. Замърсеното или некачествено гориво може да ви създаде много проблеми през зимата. Внимавайте от къде зареждате гориво! Хубаво е да сменяте горивния филтър в началото и края на зимния сезон, поради различните добавки, които се съдържат в горивото.

Още предложения и съвети са добре дошли!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420