Общи

Как да шофираме в условия на намалена видимост – 13 съвета

„Намалена видимост“ е налице при здрач, мъгла, валеж, запрашеност, задименост и други подобни.

Ето и някои идеи за безопасно шофиране, при намалена видимост:

1) Шофирайте изключително предпазливо, дори и често да минавате по този маршрут и да познавате всичките му изненади – поведението на другите шофьори или пешеходци може да бъде доста непредсказуемо.2) Използвайте късите светлини (не дългите). Припомняме, допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

3) Шофирайте с по-ниска скорост от разрешената и не натискайте рязко спирачния педал. Намалявайте скоростта плавно.

4) Поддържайте чисти предното стъкло, страничните стъкла, както и страничните огледала за обратно виждане на превозното средство.

5) Минимизирайте разсейването. Изключете музиката и не говорете по телефона си. Опитайте да отворите леко прозореца си, за да слушате за трафик, който може и да не успеете да видите навреме.

6) Бъдете бдителни и внимавайте за аварийно спрели МПС.

7) Използвайте най-десния край на пътя, или бялата линия за мъгла или крайпътните светлоотразители като ориентир, при шофиране.

8) Не изпреварвайте.

9) Не сменяйте лентата, в която се движите, освен ако не е належащо.

10) Никога не спирайте на платното за движение. Ако се наложи да спрете – отбийте автомобила на подходящо място, извън платното за движение, като оставите включени късите и аварийните светлини на автомобила.

11) Не правете обратен завой.

12) Не теглете аварирало МПС.

13) Бъдете винаги готови да спрете на половината от разстоянието, което виждате.

Ако видимостта продължава да се влошава – отбийте и спрете превозното средство на безопасно място и изчакайте до подобяване на метеорологичните условия.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420