законизимаОбщиПолезниПътищасъвети

Като отзвук от акция „Зима 2013“ – за гумите, веригите и глобите

Вече приключи годишната акция „ЗИМА 2013“ на КАТ, но отзвука от нея продължава и тръгнаха коментари, че КАТ глобяват ако не се кара със зимни гуми, няма вериги в багажника и др.

Затова е важно да се знае:

КАТ не могат да глобяват затова, че не карате със зимни гуми! Поне докато не сменят отново закона.
Използването на зимни гуми през зимния сезон съгласно ЗДвП не е задължително.
КАТ могат да глобят за износени или повредени гуми!

Друг е въпроса, че е за предпочитане да се управлява автомобил (през зимата) оборудван със зимни гуми. Такъв автомобил е в пъти по-сигурен и устойчив на пътя при зимни условия от автомобил с летни гуми.

Нашият екип силно препоръчва на всички да оборудвате автомобилите си със зимни гуми през зимата. Това е само в полза на вашата сигурност и на сигурността на останалите пътници и участници в движението.

Относно зачестилите коментари, че КАТ глобявали за липса на вериги в багажника:
„По време на акцията и през целия есенно-зимен период ще се извършва засилен контрол за технически неизправности на МПС, създаващи предпоставки за ПТП /износени гуми, неизползване на вериги за сняг, при въведено задължение/ и се взема отношение с налагане на санкции по ЗДвП.“
С други думи, не могат да ви глобят, само защото нямате вериги в багажника. Съгласно ЗДвП веригите не се са задължителен атрибут, който да присъства в автомобила, както са задължителни пожарогасителя и аптечката например.

Но е добре да имате вериги с вас, защото в случай на лоши зимни условия ще са ви от полза. А и ако в зимни условия, ви спрат след знак, който изисква задължителното ползване на вериги а вие ги нямате или не сте ги поставили подлежите на санкция.

shofior.com


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420