абсурдигневнизима

Колко зими са необходими?

Това се повтаря всяка зима. Както би казал  ‘Избраният“ -„Déjà vu“.

Познатата ни картинка от неизчистени, заснежени и осеяни с преспи (дупките и останалите безумици се подразбират) пътища, б-а-а-а-в-в-в-н-н-н-а-а-а-т-а и неадекватна реакция на службите за почистването им (за 3 дни успяха частично да почистят само първокласните пътища), TIR-овете, които лакътушат из пътя, опитвайки се да преодолеят законите на физиката без вериги и с летни гуми, актуалната пътна дезинформация (или липсата на такава) от медиите, субектите с леки автомобили, оборудвани с гуми ала „2 летни + 2 зимни“ (или подобни комбинации) се повтори, както се очакваше и тази зима (за 2-ри път).

Струва ми се, че би било напълно нормално:

  • Февруари месец да се очаква да има снеговалеж (зима е все пак)
  • да се въведе със закон задължителното ползване на зимни гуми от месец X до месец Y ( както и  наличието на вериги в превозното средство, които да послужат при нужда) за всички МПС-та (особено за ТИР-ове)
  • службите за почистване да реагират на време – при положение, че от една седнмица се очакват обилни снеговалвжи, не е нормално за 3 дни да не успеят да почистят основни пътни артерии
  • машините за опесъчаване да започнат да извършват дейността си със ситен пясък а не с чакъл, с който могат да ти натрошат стъклата „за една бройка“ (или поне да спират  за момент, разминавайки се с друго МПС)
  • да се забрани разпръскването на луга по пътните настилки – има достатъчно съвременни технологии, които могат да бъдат използвани за целта. Дори и малко по-скъпи – те ще удължат живота на автомобила ни.

Този път обаче не може да се отрече, че полицията и КАТ реагираха напълно навреме спирайки от движение неободрудваните за зимни условия TIR-ове и създавайки временни пропусквателни режими около вече закъсалите такива.

В този ред на мисли, колко зими трабва да минат, за да не виждаме повече до болка познатите ни батални сцени с ТИР-ове и останалите гореизброени ситуации?

Снимков материал: Информационна агенция „Фокус“


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420