забавниинтересно

Компютърен алгоритъм разбира дали сте пил

Изследователи от Гърция са разработили компютърен алгоритъм, който сканира основни белези по човешкото лице и установява дали човека е употребил алкохол. Използват се данни от инфрачервени камери, който сканират лицето и установяват наличие на „червени бузки“ 🙂

heat-face

Снимка: Nadya Peek/Flickr CC By 2.0

Звучи забавно, но и логично – след употреба на алкохол кръвоносните съдове (които са разположени в близост до кожната повърхност) се разширяват и отпускат, което води до повишаване на температурата, респективно затопляне и зачервяване на лицето.

Разбира се зачервяването може да е подсилено у хора, които имат недостиг на ензима, който помага за разграждането на алкохола в кръвта. Например хора с азиатски произход са по-склонни към „зачервяване“ и съответно по-силно биха „светили“ при сканиране с термовизионни камери.

За да установят конкретен алгоритъм, изследователите от Гърция са провели изследване с технологията на  41 доброволци (преди и след употреба на алкохол – 4 чаши вино). Въпреки, че при различните хора се наблюдава различна степен на интоксикация, то при всички е установено наличие на алкохол в кръвта над 0,05.

Изследователите сравнили, пиксел по пиксел, лицата на доброволците (преди и след употребата на алкохол) и установили, че най-добрият показател за състояние на опиянение е температурата на челото и на носа.

Въз основа на регистрираните данни те разработват алгоритъм, който с точност от 90% може да установи дали лицето е употребило алкохол или не.

sober-v-drunk-face

Снимка: Koukiou and Anastassopoulos/Forensic Science International, 2015.
Лица преди (в ляво) и след (в дясно) употреба на алкохол

Източник: www.popsci.com


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420