интересноместа

Компютъризирана кола вози в града без шофьор

Германски учени представиха „автомобила на бъдещето“, който сам си проправя път в трафика и се управлява единствено от компютър, без да е необходимо човек да се намесва пряко или дистанционно, съобщи вестник „Дейли мейл“.

Автомобилът получи от властите разрешение да се движи по пътищата след успешни изпитания по улиците в Берлин. Зад кормилото обаче трябва да има човек, дори и той да не докосва нищо. Екипът може да пуска колата без човек в нея засега само на специални изпитателни терени.

Управлението се осигурява от серия от уреди – компютър, електроника и прецизна сателитна навигационна система, камера в предната част на автомобила, лазерни скенери на покрива и по предната и задната броня. Благодарение на тях колата разпознава другите превозни средства, пешеходците, сгради и дървета на разстояние до 70 м. Тя вижда също дали светофарът свети червено или зелено.

И други екипи разработват напълно автоматични автомобили. Гугъл, например, прави изпитания на роботизирана „Тойота Приус“ в Невада.

Докато напълно автоматичният автомобил стане достъпен за масовия потребител, ще минат обаче 30-40 години. Затова е необходимо използваната технология, особено сензорите, да поевтинеят.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5427