интересноместаОбщиПолезни

Масови глоби за пешеходци пресичащи неправилно

От вчера (13 юни 2011) КАТ стартира акция за пешеходци нарушители и шофьори, които не дават път на “зебра”.

Засега операцията се провежда само в София и ще продължи цяла седмица. Дотогава пътните ченгета ще дебнат от сутрин до здрач за пешеходци, които пресичат на червен светофар или не на определените за това места. Шофьорите също трябва да внимават. КАТ ще дебне и за водачи, които, вместо да дават път на пешеходците на “зебрата”, натискат газта.

Екипите са разположени по най-ключовите пешеходни пътеки в центъра. Те ще глобяват всеки нарушител с фиш. Санкцията за пешеходец, пресякъл на червено или не върху пешеходна пътека, е 10 лева. Водачите, които са отнели предимство на гражданин, пресичал на “зебра”, пък ще трябва да се бръкнат с 50 лева.

“Искаме да привлечем вниманието на хората към този сериозен проблем. Затова и акцията е насочена предимно към преориентирането на мисленето на хората и шофьорите”, обясни зам.-шефът на КАТ Иво Писанов. Той добави, че при 90% от случаите пешеходците пресичат на необозначени места или на такива с лоша видимост. “Ние не искаме да глобяваме хората, а да изострим вниманието им,” подчерта Писанов.

Само за три часа в понеделник при акция “Пешеходец” са били заловени десетки нарушители. Столичните полицаи са съставили 11 фиша на провинили се пешеходци и на 13 шофьори, отнели предимството на пешеходците. На виновните водачи са били съставени и три акта.

“Най-невралгичните места за преминаване на пешеходците са в районите на булевардите “Ал. Стамболийски”, “Цар Освободител” и около Софийския университет”, обясни пред “Труд” шефът на КАТ-София комисар Богдан Милчев. Той уточни, че засиленото контролиране ще продължи и след края на акцията.

От понеделник по улиците на столицата тръгна и първата полицейска кола със скрита камера. Устройството ще следи как катаджиите извършват проверка на шофьорите. Камерата имала изглед и в предната, и в задната част на купето на патрулката.

До края на седмицата работа ще започнат още две полицейски коли с такива устройства. Дотогава КАТ продължава да работи с пълна пара.

“Само вчера катаджиите са отнели още 12 шофьорски книжки на водачи, които месеци наред са карали, без да имат нито една контролна точка в талоните си”, обясни комисар Милчев. И добави, че в КАТ обмислят да публикуват в интернет имената на шофьори, дръзнали да седнат зад волана без точки.

Източник: http://www.trud.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420