интересноОбщи

Масови проверки по бензиностациите

Държавата ще сложи датчици на резервоарите на бензиностанциите.  Група от данъчни и митничари ще следи за контрабанда на гориво в страната.

От днес (11 януари 2011) започват масови проверки дали бензиностанциите са свързали колонките си със системата на Националната агенция за приходите (НАП). Които не са изпълнили изискването, ще бъдат затворени. Собствениците на бензиностанции подлежат и на глоба до 10 хиляди лева. Целта на промяната е всяка бензиностанция да има онлайн връзка с НАП и всяка продажба на гориво да се отчита директно в агенцията, с което сивият сектор да бъде ограничен.

Идеята е дошла от асоциацията на търговците на горива. Освен касовите апарати, и самите резервоари в бензиностанциите трябва да бъдат свързани с данъчните.

Финансовият министър вече е задействал законова поправка за слагането на датчици на резервоарите. Освен това, за да се следи изкъсо какво гориво се движи из страната, ще бъде съставена специална обединена група от данъчни и митничари.

В България има 3 300 бензиностанции. От тях в навечерието на проверките близо 200-300 не са били свързали своите колонки с данъчните. Докато не изпълнят това задължение, те ще бъдат временно затворени.

Само за два часа проверяващите екипи на НАП затвориха 40 обекти за търговия с течни горива в цялата страна, тъй като не бяха свързали касовите си апарати с информационната система на агенцията.

Според информация на НАП една част от неизрядните бензиностанции и газстанции въобще не са отворили врати, тъй като не са изпълнили законовото изискване да подават електронно данни към НАП.

Общо 400 данъчни проверки стартираха днес в обектите за търговия с течни горива. Целта е да се провери дали всички бензиностанции в страната са изпълнили изискването да свържат фискалната си система с Националната агенция за приходите.

Според изискванията на закона, от днес всеки обект ще подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот. Освен това органите на НАП ще имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати, монтирани по бензиностанциите.

Предстои в близките няколко дни да бъдат проверени всички бензиностанции в страната. Тези обекти, които не са изпълнили законовото изискване да свържат касовите си апарати с агенцията, ще бъдат затворени, а освен това ще им бъдат налагани и санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв.

По информация от НАП средно 3000 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива.

След изграждането на връзката между фискалните системи на търговците на горива и НАП ще е възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект и при отчитане на отклонения, данъчни инспектори ще посещават обекта за физическа проверка.

Припомняме, че най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на март 2012 всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП.

Източник: www.investor.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420