ОбщиПътища

На фарове целогодишно?

Колите да се движат целогодишно с включени фарове по всяко време от денонощието.
Това предвижда предложената промяна в Закона за движение по пътищата възнамеряват.

Според шефът на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков въпросът е обсъждан многократно на кръгли маси. Въвеждането на изискването да се кара винаги с включени светлини, а не както сега от 1 ноември до 1 март на следващата година, е наложително и много от европейските държави неслучайно вече са предприели тази стъпка.

Сред тях са Германия, Австрия, Дания, Франция, Италия, Унгария, Естония, Литва, Латвия и скандинавските страни. Глобите за шофьорите, които са забравили да пуснат фаровете си в светлата част на деня там, далеч надхвърлят налаганата у нас санкция в размер на 20 лв. В някои от тези държави нарушителите олекват за това провинение с цели 200 евро.

В страни като Швеция пък проблемът отдавна е решен отдавна, тъй като автомобилите разполагат със система за автоматично включване на светлините заедно със запалването на двигателя. Статистиката сочи, че в държавите, които са въвели мярката, пътните инциденти са намалели с 20%.

Източник: news.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420