ЕвропазаконодателствоПравила за движениеправила за движение

Новата евродиректива EU 2007/46/ЕО вече e в сила

С новите промени на директивата EU 2007/46/ЕО, в сила от 7 май 2017 г.,  се установят строги правила по отношение на теглото и размерите за тежкотоварни автомобили и автобуси, свързани с пътната безопасност и енергийната ефективност.

Директивата изисква от изпращачите (товародателите) да предоставят декларация, за теглото на превозваните контейнери или сменяема каросерия на товарите, на превозвачите. Като превозвачът трябва да осигури достъп до съответната документация, предоставена от товародателя.Въвеждат се и процедури за определяне на отговорността на изпращача и шофьора на камиона, в случаите, когато информацията липсва, е непълна или е неправилно попълнена и превозното средство е претоварено.

С новие промени се цели да се гарантира на транспортните компании, че теглото  на превозното средство (заедно стовара), няма да доведе до  превишаване на максимално допустимото брутно тегло.

С директивата се разрешава удължаване на шофьорската кабина, за да се подобри аеродинамичността на превозното средство, да се намали разходът на гориво и да се осигури по-добра видимост за шофьора, за да се гарантира по-голяма безопасност за уязвимите участници в движението като велосипедисти и пешеходци.

Въвеждат се изключения в максималната дължина на превозните средства, като се допуска закрепването на аеродинамични елементи (отговарящи на съответните изисквания в директивата) отзад на превозното средство, като трябва да са съобразени с изискванията за движение в завой.

Основните промени в EU 2007/46/ЕО, свързани с използваните превозни средства:

  • При трансгранични превози  – превозването с по-дълги превозни средства ше бъде възможно като договореност между e граничещите държави-членки, които могат да разрешават преминаването на по-дълги превозни средств, по техните територии.
  • При интермодални превози: допуска се по-голяма дължина (с до 15 см) при полуремаркетата за превоз на контейнери или сменяеми каросерии, празни или натоварени, само ако автомобилният превоз е част от интермодален превоз. Не се допуска възможност за стандартно използване на ПС с по-голяма дължина – например за сметка на увеличаване на товарното пространство. Последните промени за допустимите маси и размери на превозните средства, са описани в предписанията на Директива 92/106/ЕИО за комбинираните превози.

Позволява се максимално допустимата обща маса за превозни средства, които използват изцяло или частично алтернативни горива (електроенергия, водород, природен газ, включително биометан, втечнен нефтен газ, механична енергия от бордови системи) да бъде увеличена с до един тон, но без да се увеличава допустимото натоварване на отделните оси.

Ако сте харесали статията, можете да използвате нашия RSS фийд, за да не пропуснете нищо интересно от shofior.com или ни последвайте в Twitter, Facebook или G+.

Източник: http://eur-lex.europa.eu 


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373