листовкинови листовкиОбщиПолезни

Новите шофьорски изпити от днес

От днес в цялата страна всички шофьорски изпити по теория ще се оценяват от компютър.

Изпитите за кандидат-шофьори по новия формат на листовките започват официално от днес, съобщиха от министерството на транспорта. Теоретичният изпит вече ще е с по-малко въпроси, които ще имат различна тежест и повече от един възможен верен отговор, а отговорите ще се проверяват електронно.

Теоретичният изпит вече ще е с 45 вместо с 60 въпроса. Времето за решаването му остава 40 минути. Въпросите ще са с до четири верни отговора, като ще имат и отделна тежест в крайния резултат – 1, 2 или 3 точки. Безгрешно решените листовки ще носят 97 точки. За успешното преминаване на изпита ще са нужни 87 точки.

Всеки тест ще има баркод, който ще отговаря на името на съответния кандидат-шофьор. След решаването листовките ще се проверяват по електронен начин, а не чрез шаблони, както досега. Верните отговори няма да се разпечатват предварително. Проверката ще става на място, като листовките ще минават през скенер, монтиран в куфар. Преносимите устройства, с които агенция „Автомобилна администрация“ разполага, за да проверява тестовете, са 60. Проверката отнема минути.

Кандидат-шофьорите ще получават ваучер с номер, с който ще могат да проверят резултатите си в учебните школи. Ще имат възможност да видят и грешките си.

Всички преносими компютри със скенери за четене на тестовете вече са свързани с електронната система на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. В нея в реално време постъпва информация за решените тестове на учениците и оценката на устройството.

Изпитите ще се провеждат по новата методика и наредба, и новите изпитни тестове (новите листовки).

Нови камери с по-широк спектър на обхват предстои да бъдат поставени в учебните коли за наблюдение на провеждането на практическите изпити.

Промяната във формата на изпита и начина на проверяването му беше аргументирана с елиминиране на субективните фактори при проверката на знанията. Въвеждането на системата трябвало да покаже кои учебни школи са добри и подготвят качествено клиентите си и кои разчитат на купуване на изпитите и те да бъдат отсети на пазарен принцип, а не чрез проверки и допълнителни правила.

От министерството планират хартиените листовки да отпаднат до края на годината и да бъдат заменени от електронни тестове.

Източник: www.dnevnik.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5427