винеткиинтересноОбщиПолезниПътища

Нови винетки за тирове и транзитно преминаващи през България камиони

Чуждите тирове вече няма да могат да плащат 7 евро за дневна винетка и да прекосят България от край до край. Таксата за тях ще бъде увеличена и ще се събира според пропътуваните километри, съобщиха от регионалното министерство. Ведомството е възложило спешен анализ на кои пътища е удачно да се въведе електронна тол система. Целта е тировете, които увреждат най-много пътищата, да дават и най-много средства за ремонта им.

Разбира се, че по-скъпо ще плащат и родните превозвачи. Стикерите за леките коли остават и цените им няма да се вдигат. Сега годишната винетка е 67 лева.

Електронни винетки само за тировете

Новата система за пътните такси обаче ще бъде въведена само за тировете и транзитно преминаващите през България камиони. Хартиените стикери за леките автомобили ще се запазят и за тях не се предвижда поскъпване.

В момента годишната винетка за лек автомобил у нас е 67 лева, а за тежките камиони 1000 лева (ЕВРО III и нагоре) или 1300 лева (ЕВРО 0,I и II). За колите се предлагат също месечни и седмични винетки, но няма стикери за един ден. Такива се предлагат за транзитно преминаващите тирове, които прекосяват страната от край до край само за 7 евро.

Строителното министерство подготвя анализ на кои пътища и магистрали ще бъде въведен електронният тол. Докладът трябва да даде и отговор на въпроса с какъв тонаж трябва да са превозните средства, които ще плащат за електронна винетка.

Засега оптимистичните прогнози са, че системата би могла да заработи до 3 години. Дотогава трябва да са готови изцяло аутобаните “Тракия” и “Марица”, както и основната част от “Струма”.

Източник: www.trud.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420