местаОбщиПолезни

Нови промени в картите и билетите за градски транспорт – София – от 1 април

От днес (01 април 2012г.) влизат в сила промени при билетите, картите и санкциите при пътуване в градския транспорт в София.

Поради по-слабия интерес от страна на гражданите към някои от превозните документи отпадат билетът за двукратно пътуване (наземен транспорт и метро) – за 60 минути, билетът с талони за 5 еднократни пътувания за един пътник, електронният билет за 5 еднократни пътувания за един пътник, зареден в електронната карта за пътуване в тролейбусите и трамваите, както и електронният билет за 5 еднократни пътувания, заредени в електронна карта за пътуване с метро.

Тарифата за всички преференциални превозни документи ще е едномесечна без промяна на сега действащите цени. Отпадат преференциалните превозни документи за две линии, както и тези с период на валидност три и шест месеца за всички преференциални категории пътници.

Студентски карти за пътуване по преференциални условия вече ще могат да се издават и на студенти срещу международна студентска идентификационна карта (ISIC).

Глоба от 20 лв. ще се налага на пътник, който не се е снабдил предварително с превозен документ (билет или абонаментна карта) и не е закупил билет от водача непосредствено след качването си от първа врата в превозното средство или от билетен автомат в трамваите и тролейбусите.

Всички превозни документи за обществения транспорт в София ще се издават на електронен носител, с изключение на еднодневните карти и картите за някои преференциални категории пътници по образец единен за страната.

Цената на абонаментните карти по редовна тарифа ще зависи от това дали са персонализирани или не са. За персонализираните се запазват сега действащите цени. Абонаментни карти по редовна тарифа за една линия ще се издават само за един месец.

Отпада абонамента за две линии. В употреба влизат два нови абонаментни пакета – семеен и бизнес пакет. Семейният пакет дава възможност на родител да закупи на детето си ученическа карта за всички линии на 50% от цената й, когато си закупи абонаментна карта по редовна тарифа персонализирана за всички линии.

Бизнес пакетът пък е подходящ за фирми и ведомства с най-малко 25 души персонал, които редовно ползват услугите на обществения транспорт в София.

 

Източник: www.inews.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373