интересноОбщиПолезни

Остава разсроченото плащане на „Гражданската отговорност“

Народното събрание отхвърли промените в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет.

С тях правителството предлагаше да отпадне разсроченото плащане на премия по застраховка „Гражданска отговорност“ и тя да се плаща накуп.

Освен това депутатите отхвърлиха и промяна, която налагаше да се забрани вписването на дата и час на сключване на застрахователния договор.

Така поне на този етап застраховката „Гражданска отговорност“ ще може да се плаща разсрочено.

В мотивите си правителството твърдеше, че съществуващата сега нормативна възможност за предсрочно прекратяване на застраховката при неплащане на разсрочена вноска води до порочни практики от страна на застрахователи и застраховани, които водят до привидно сключване на задължителната полица чрез заплащане само на първата разсрочена вноска.

По този начин застрахованият разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата и си спестява глоба, но тази полица не осигурява покритие на отговорностите за причинени вреди при катастрофа.

Плащането на вноски водело и до объркване при изчисляването на обхвата на застраховката, който според европравилата не трябва да пада под 90% от автомобилите.

Според статистиката 80% от автомобилите у нас имат сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

Източник: www.dnes.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420