забавниинтересноместа

От Париж до Токио за два часа и половина

Самолет-ракета ще лети със скорост 4 пъти по-голяма от тази на звука.

Европейската въздухоплавателна отбранителна и космическа компания ЕАДС (EADS), собственик на самолетостроителната компания „Еърбъс“, разработва свръхзвуков самолет, който лети над атмосферата, но стартира от обикновена писта, съобщи Ройтерс.

Според Франс прес бъдещият самолет ще може да изпълнява полет от Париж до Токио за два часа и половина.
„Това не е „Конкорд“, но изглежда като „Конкорд“ и показва, че експертите по аеродинамика от 60-те години са били много умни“, казва Жан Ботен, който заема високопоставен пост в техническите служби на ЕАДС. По думите му конструкторите се надяват, че полетът над атмосферата и използването на биогориво при старта ще позволят да се избегне замърсяване и гърмът от счупването на звуковата бариера, с които бе известен „Конкорд“.

„Когато си над атмосферата никой не чува нищо“, казва Ботен.

Проектът ZEHST (zero emission high speed transport – високоскоростен транспорт с нулева емисия), който се разработва съвместно с японски инженери, е предвиден да превозва от 50 до 100 пътници, като първоначално ще обслужва състоятелни клиенти.

Максималното ускорение на самолета ще бъде 1,2 g (тоест само с 20 на сто повече от земното притегляне), което означава, че пътниците няма да се нуждаят от специални тренировки. Машината ще излита чрез стандартни турбовитлови двигатели, а впоследствие ракетни двигатели рязко ще я издигат над атмосферата.

Въздушно-реактивните двигатели, които понастоящем се използват при ракетите, ще позиционират самолета на 32 км височина над земната повърхност, като той ще се движи със скорост четири пъти по-голяма от скоростта на звука (4 Х 1234,8 км/ч).

След планиращото спускане в действие отново ще влизат турбовитловите двигатели и самолетът ще се приземява.

„ZEHST не е новост, той е нещо което е било правено преди“, твърди Жан Ботен. По думите му ЕАДС ще разполага с безпилотна тестова машина до 2020 г. От компанията обаче предполагат, че търговските полети със самолета-ракета ще станат реалност след още 30-40 години, посочва Ройтерс.

Макет на бъдещия летателен апарат ще бъде показан на започващото утре 49-ото издание на Авиационно-космическия салон в Бурже, Париж – най-голямото по рода си изложение в света.

Източник: www.dnes.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420