Общи

От септември 2011 ще проверяват за „Гражданска отговорност“ с SMS от септември

Пътните полицаи ще проверяват с SMS дали спреният от тях автомобил има сключена „Гражданска отговорност“. Това стана ясно при представянето на новата информационна система. Тя започва да действа от днес, застрахователите ще имат 45-дневен срок да се включат в нея. Възможността за SMS-проверка ще бъде достъпна от септември.

От Комисията за финансов надзор обясниха, че проверката за сключена „Гражданска отговорност“ ще бъде безплатна за пътните полицаи и на цената на обикновен SMS за хората. В съобщението ще се съдържа само номерът на полицата, който е уникален и се генерира от новата информационна система. SMS-проверката ще бъде пусната от септември, след като бъдат изчистени техническите въпроси и информационната система заработи с пълна сила.

Източник: www.dariknews.bg

С новата информационна система полицата ще става валидна от момента на сключването й. По този начин ще бъде прекратена практиката при произшествие нарушителят да сключи полицата, без да информира застрахователя, че преди час например е участвал в катастрофа.

Освен това застрахователите ще бъдат улеснени с регистрацията на полицата. В момента се случва регистрацията да се забави с 10-15 дни, което води до глоби за застрахователите. Те възлизат на 20-30 млн. лв. годишно. Стойността на системата е в пъти по-малка – 3 млн. лв.

След промените в Кодекса на застраховането системата ще генерира и така нареченият „бонус-малус“ коефициент. С него добрите водачи ще плащат по-малко, а шофьорите с много нарушения в пъти по-скъпи полици. Застрахователите ще имат достъп само до коефициента, но не и до данните за нарушенията. Критериите за формирането на коефициента ще бъдат изработени предварително от полицията и застрахователите.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373