ОбщиПолезниправила за движениеПътищаПътна обстановкасъвети

Поведение при пътно транспортно произшествие, в което НЕ сме участник

Ужасно неприятно е да видиш пътно транспортно произшествие (ПТП), особено ако има и пострадали хора в него. Още по-ужасно е да си участник в такова.

В такива моменти паниката и афекта от случилото се ни завладяват и не винаги успяваме да мислим и действаме правилно.


Всеки участник в пътен инцидент, свидетел на ПТП или пристигнал на място, където е станало пътнотранспортно произшествие е длъжен да следва някои основни правила на поведение. В няколко последователни поста ще се опитаме да поясним основните стъпки и действия, които трябва да се предприемат.

Какво винаги трябва да се направи при ПТП?

Ако сме свидетели на ПТП (без да сме участник в него), или сме пристигнали на място, на което е станал пътен инцидент!

А) Ако сме сами:

Първото и основно правило е да запазим самообладание!

Задължително е да спрем автомобила, който управляваме, на място (извън платното за движение), което ще е безопасно за нас и за останалите участници в движението и да проверим дали има пострадали в инцидента хора. Преди да излезем от автомобила си трябва да го сигнализираме чрез включване на аварийните светлини. Ако инцидентът е станал на път извън населено място,  преди да излезем от автомобила трябва да облечем светлоотразителната жилетка. Така ще бъдем по-добре видими за останалите уастници в движението.

поведение при ПТП

 

 

След като сме сигнализирали нашият автомобил (и сме облекли светлоотразителната жилетка) трябва да обезопасим/сигнализираме мястото на инцидента (поне чрез поставяне на светлоотразителен триъгълник) и да се уверим, че със следващите си действия няма да навредим на себе си или участниците в ПТП. Преди да се отправим към мястото на инцидента трябва да преценим риска за себе си, за участниците в ПТП-то и за останалите участници в движението, които можем да предизвикаме с последващите си действия.

Ако в инцидента има пострадали хора, трябва да вземем мерки да им окажем първа помощ, само ако сме сигурни какво трябва да правим, и ако по този начин няма да застрашим тяхната и собствената си безопасност.

Важно!
Ако не сме сигурни как да помогнем на пострадалите, по-добре да не се опитваме, а веднага да се обадим на 112. Понякога е възможно, поради незнание, нашите действия при оказване на първа помощ да не са правилните.

След като сме обезопасили мястото и сме оказали първа помощ на пострадалите задължително трябва да се обадим на 112 и да съобщим за пътния инцидент.

Първа помощ при ПТП
Онлайн наръчник при първа помощ
Първа помощ при различни инциденти – онлайн тест
Курсове на БЧК за първа помощ

 

Важно!

Обличането на светлоотразителната жилетка и сигнализирането на мястото на инцидента е особено важно, преди да предприемем проверка на щетите и да се заемем да оказваме помощ на пострадалите в инцидента хора (ако има такива). Има редица случаи, в които именно поради не спазване на тези първи и основни стъпки (особено ако инцидента е станал в тъмната част на денонощието или при намалена/ограничена видиост) се е стигало до по-тежки инциденти, в които са пострадали и хора притекли се на помощ на първия инцидент! 

Б) Ако не сме сами:

Ако, когато сме пристигнали на мястото на инцидента, не сме сами (с нас има поне още 1 човек) всички тези, изброени досега дейности могат да се извършват паралелно. Силно препоръчително е всеки, който е на пътното платно (извън автомобила) да носи светлоотразителна жилетка – особено ако инцидента е станал на път извън населено място.

Единият от нас се заема с обезопасяване/сигнализиране на автомобила, с който сме пристигнали и  със обезопасяване/сигнализиране на мястото на инцидента. В същото това време другият установява дали има пострадали в инцидента хора и съвместно преценяваме дали бихме могли да им окажем първа помощ, без да изложим себе си и пострадалите на риск. След това задължително позвъняваме на телефон 112 и информираме за пътния инцидент.

***

Видове пътнотранспортни произшествия (ПТП)

Самите пътнотранспортни произшествия се класифицират като леки и тежки инциденти на пътя.

Леки ПТП (пътнотранспортно произшествие) са такива, при които има причинени леки повреди/щети само на ППС участници в произшествието, няма пострадало друго имущество или ППС  и няма постранали хора.

Тежките ПТП се делят на 2 вида:

  • само с имушествени вреди –  такива, при които има нанесени сериозни щети на ППС участници в произшествието и/или причинени щети на друго имущество, в следствие от произшествието.
  • с пострадали хора и имуществени вреди – изключително тежки ПТП.

***

Тaзи статия предоставя основни съвети и правила за поведение при ПТП. Шофьор.ком не носи отговорност за всяко действие или щета направено от читателя, въз основа на съдържанието на този текст.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420