законодателствоправила за движение

Поведение при ПТП само с имуществени вреди

Знаем ли какво е задължението ни ако сме участници в пътнотранспортно произшествие?

Тук ще поговорим за пътен инцидент, при който няма пострадали хора, и в който сме участник.

Леко ПТП (пътнотранспортно произшествие) е такова, при което има причинени леки повреди само на ППС участници в произествието, няма пострадало друго имущество или ППС  и няма постранали хора.

Тежките ППС се делят на 2 вида:

  • само с имуществени вреди –  такива, при които има нанесени сериозни щети на ППС участници в произшествието и/или причинени щети на друго имущество, в следствие от произшествието.
  • с пострадали хора и имуществени вреди – изключително тежки ПТП.Какво е задължението на шофьор участник в ПТП, без пострадали хора?

Ако сме участник в ПТП (независимо дали ние сме причината за инцидента или не) първото и основно правило е да НЕ се напуска мястото на произшествието.

Трябва да спрем и да проверим щетите от пътния инцидент, както и дали има пострадали хора, на които можем да окажем помощ (ако това не застрашава нашия живот). При това спиране всички автомобили, участници в инцидента, трябва да бъдат сигнализирани (включването на аварийните светлини е добро решение като за начало).

Трябва да обезопасим/сигнализираме мястото на инцидента.

Ако в инцидента няма пострадали хора и щетите са леки, ППС участници в инцидента, могат да бъдат преместени в страни от пътното платно (от мястото на инцидента) като се сигнализират по съотвеният начин (с включване на аварийните светлини и поставяне на светлоотразителен триъгълник).

Всички водачи, участници в инцидента трябва да окажат съдействие за установяване на щетите от произшествието.

Ако инцидента е лек и между всички участниците в него има съгласие относно обстоятелствата, довели до произшествието, те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за пътнотранспортното произшествие.

Ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания.

До пристигането не КАТ водачите не трябва да консумират алкохолни напитки. Трябва да вземат мерки да запазят следите от произшествието и да не преместват ППС участници в инцидента, ако те не пречат на движението, както и да не променя състоянието им.

Всеки участник в пътнотранспортно произшествие е длъжен при поискване от други участници в движението да дава данни за самоличността си и за задължителната си застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, а в зависимост от последиците от произшествието и да уведоми собствениците на имуществото, което е повредил в резултат на произшествието.

 


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420