интересноОбщиПолезни

Предвиждат нови правила за млади/нови шофьори

През есента се очаква да бъдат внесени предложения за нови поправки в Закона за движението по пътищата касаещи младите шофьори.

Според тях за младите (новите) шофьори няма важи минимално допустимо количество алкохол в кръвта (0,5 промила алкохол в кръвта) констатирано при управление на автомобил и няма да имат право да шофират нощем без пълнолетен придружител. Забрана за нощно шофиране ще важи в периода от денонощието между 23:00 и 05:00 ч. Ще се изисква и поставянето на задължителен стикер на автомобила с надпис: “Внимание! Млад шофьор”.

Също така се предвижда максималният първоначален размер на контролните точки в талона им да е по-нисък (32 точки) от стандартния (39 точки).

Тези промени са записани и в проекта за Национална стратегия за подобряване на безопасността по пътищата до 2020 г. В същия документ се предвижда и допълнително обучение за шофьори над 65 г. заради промените в зрението и организма им с напредването на възрастта.

Предложена е и идеята за „временни книжки“ за млади шофьори
Идеята е свидетелството за правоуправление да е временно с тригодишен срок. Ако в този период шофьорът причини катастрофа по негова вина, книжката ще се отнема и ще трябва да се премине през нов курс на обучение и да се държи повторен изпит.

Предлага се да има ограничение за максималната скорост на движение на автомобил управляван от млад (нов) шофьор да е по-ниска от максималната разрешена в страната.

Други готвени поправки в Закона за движение по пътищата, залегнали и в стратегията, засягат мотоциклетистите и са свързани с номерата на моторите. За да се контролира скоростта чрез радарите и с камери и да се глобяват нарушителите, законът трябва да регламентира къде се слагат табелите така, че да бъдат снимани от устройствата на пътя, обясниха експерти.

“Старите” шофьори – от 65 години нагоре, също не са забравени от стратегията. Те ще бъдат обект на кампании, които да им разясняват опасните промени в организма и зрението с напредването на възрастта, обмислят се възможностите и за допълнителното им обучение.

Специални правила за 16-годишните – да карат 5000 км с придружител
Младежите, навършили 16 г. и изкарали шофьорски курс (за съответната категория МПС съгласно ЗДП), ще имат право да шофират само с придружител най-малко 5000 км, преди да навършат пълнолетие.
От КАТ се въздържат да коментират идеята. Неофициално споделиха, че им се струва пълна с рискове. Трябва да се определи и какъв ще е пълнолетният придружител: той ще може ли да е на 18 г. и 1 месец, родител ли трябва да е, или може и да е роднина, какъв стаж да притежава и т. н.

Източник: www.trud.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420