ОбщиПътища

Проверки за застраховка „Гражданска отговорност“ от днес

Започва кампания за масови проверки за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в цялата страна.

Операцията ще продължи до края на януари.

Пътните полицаи припомнят, че глобите не са по Закона за движение по пътищата, а по Кодекса на застраховането. За физически лица глобата е от 400 до 600 лв., а за юридически – от 2000 до 5000 лв. При повторно нарушение сумата за гражданите достига до 2000 лв., а за фирмите – до 10 000 лв. Не е за подценяване още, че глобата е не само за водача, а и за собственика на колата. Както и че шофьорът остава без книжка, а автомобилът се спира от движение до сключване на застраховката.

Новото тази година е, че вече работи електронен регистър на валидните договори за “Гражданска отговорност” във всички компании. Това означава, че всеки полицай на пътя може веднага да направи справка на застрахования в интернет.

До миналата есен бе възможно задължителните застраховки да се сключват със задна дата или да се внася само първа вноска при разсрочено плащане, но тогава бе пуснат електронният регистър и подобни практики останаха в миналото.

“Гражданска отговорност” не дължи собственик, който е обявил в КАТ, че автомобилът му е спрян от движение.

Източник: www.trud.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5427