Общи

Проверяват такситата под прикритие

Предвижда се извършването на проверки под прикритие в таксита.

От министерството на транспорта смятат, че таванът на цените на таксиметровите услуги и другите промени в закона, които са направили, ще озаптят таксиметровите шофьори и те ще започнат да уважават клиентите си.

В момента определената като таван цена за таксиметровите услуги около 1.30 лв. и е калкулирана при максимални разходи на таксиметровите фирми. В по-малък град, където пробегът е по-малък, цената може да се очаква да бъде и по-висока, и да достигне до 2 лв.

Тъй като в наредбата за таксиметровите превози има определена само цена на километър, то таксиметровите шофьори не могат да сложат цена на минута.

Въпреки това, все още съществува възможността например от измами в такситата, като определяне на цена без включване на апарат. В новия закон е предвидена санкция за такива случаи – отнемане на разрешително. Но дали и това ще бъде достатъчно, тепърва ще видим.

Съгласно последните изменения всяка община в срок от 3 месеца трябва да определи таван на цените на таксиметровите услуги, предоставяни на нейната територия. Има разработена методика, която общините могат да използват за целта. Ако все пак някоя от общините има проблем в тази област, може да се обърне към министерството.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420