интересноОбщи

Пътниците на автобусите с повече права от 2013 г.

Последното липсващо звено от европейското законодателство за правата на пътниците беше прието на 15 февруари, след като ЕП одобри регламента за правата на автобусните пътници, пътуващи на разстояние над 250 километра, съобщават от пресслужбата на европарламента.

Съгласно новите правила, при закъснение от над 2 часа на заминаването, операторите трябва да предложат пренасочване до крайното местоназначение без допълнително заплащане или възстановяване на цената на билета. Повредени или загубени багажи ще бъдат обезщетявани до 1 200 евро.

След две години на тежки преговори, Парламентът и Съветът достигнаха до споразумение по регламент, който да обхваща всички редовни услуги за далечни пътувания с автобус (над 250 км) – национални или трансгранични, който ще влезне в сила от пролетта на 2013 г.

Компенсации

В случай на отмяна или закъснение с повече от 120 минути, както и при дублиране на места, автобусната компания трябва да предложи на пътниците „незабавно“ избор между продължаване на пътуването или пренасочване до крайното местоназначение без допълнително заплащане, или възстановяване на цената на билета. Ако превозвачът не предложи този избор, пътниците имат право на обезщетение в размер на 50% от цената на билета в допълнение към възстановяването на платената сума. Автобусната компания трябва да изплати обезщетението в рамките на един месец след подаване на иска.

При закъснение на заминаването с повече от 90 минути, превозвачът трябва да предложи на пътниците безплатно закуски, храна или напитки. При прекъсване на пътуването, произшествие или закъснение, което налага да се пренощува на място, автобусната компания трябва да поеме и до две нощувки (на стойност до 80 евро на нощ).

Горепосочените правила няма да важат за случаи, когато автобусните оператори са възпрепятствани да извършат безопасно пътуване поради лоши атмосферни условия или природни бедствия.

Повредени или загубени багажи ще бъдат обезщетявани до 1 200 евро, а при повреда на помощни средства като инвалидни колички ще се изплаща пълно обезщетение. В случай на смърт или телесна повреда в резултат на злополука, операторът дължи обезщетение в размер до 220 000 евро (или повече, ако това се предвижда от националното законодателство).

За да се позволи на по-малките оператори да се приспособят към новите изисквания, Парламентът предостави на държавите членки възможността да освободят някои редовни вътрешни превози или такива, голяма част от които се извършва извън ЕС, от приложението на закона за четири години (с възможност за еднократно продължаване).

Източник: http://news.expert.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420