ОбщиПолезни

Регистрация на автомобил – до 14 дни след покупката

Купувате си автомобил и ако до 14 дни след сделката не впишете колата в областния КАТ, към който се водите по постоянен адрес, старата й регистрация ще стане невалидна. Такава промяна в Наредбата за регистрация на моторни превозни средства готви МВР заради множеството случаи румънци да карат автомобили с български номера, без да ги регистрират по местоживеене в родината си, а при инцидент да искат застрахователно обезщетение от нашите компании.

В момента и у нас масово се карат коли с номера от различни общини, хората си прехвърлят собствеността им с генерални пълномощни, а не с договори за покупко-продажба. Предвижда се и тази практика да се прекрати, ако парламентът приеме авторегистрациите да се правят задължително в общините, в които колите се карат преимуществено и където се плаща местният им данък.

Нужна е промяна и в реда за прехвърляне на собствеността между български и чуждестранни лица, което дава възможност коли с наши табели да се карат от граждани на Румъния или Гърция. Проблемите бяха поставени на международна конференция по автомобилното застраховане във вторник в София.

Румънци с регистрирани в България коли точат Гаранционния фонд

Румънски граждани масово управляват автомобили с българска регистрация. Така плащат по-малки данъци и такси, а при катастрофи на тяхна територия щетите се поемат от нашите застрахователни компании или от Гаранционния фонд. Това съобщи Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), на международна конференция в София по проблемите на автомобилното застраховане.

Две са основните схеми, които се използват. Първата е когато български гражданин купува автомобил от автокъща. Реалният собственик обаче е румънски или гръцки гражданин, на който пред нотариус се издава генерално пълномощно за управление на колата. Така МПС-то не се сваля от регистрация, а се кара с български номера в съседните държави. По този начин се пести от екотаксата при регистрация, която в северната ни съседка например е 180 евро, а у нас е 80 лв. Сключва се и по-евтина “Гражданска отговорност”.

Според застрахователи има хора, на чието име се водят по 700-800 такива автомобила.

Вторият вариант е, когато европейски граждани купуват коли от физически лица у нас, а после ги карат в своята държава, без да ги пререгистрират.

И по двете схеми ужилени са нашите компании, както и Гаранционният фонд, който плаща, в случай че колите нямат действащи полици.

Предложението на застрахователите е да се извършва по-строг контрол при сделки с чужди граждани, а нотариусите да водят база данни на издадените генерални пълномощни.

С 31% повече са исковете за катастрофи в чужбина

5190 иска за обезщетения за пътнотранспортни произшествия на територията на ЕС са постъпили за първите 6 месеца на годината към наши застрахователи. Увеличението спрямо същия период на миналата година е с 31 на сто.

Най-много са исковете за покриване на щети в Румъния – 1798. На второ място е Италия с 500.

По данни на пътната полиция има огромен скок и на ПТП с коли на румънци, регистрирани в България. През 2010 г. те били са били 3155 срещу 204 за 2006 г.

Източник: www.trud.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373