интересноОбщиПолезнисъвети

Реглаж – базови понятия

Какво е важно да знаем за реглажа? Кога автомобила има нужда от реглаж и ако не го направим как това рефлектира върху поведението на автомобила на пътя?

Реглажът е процес, при който се регулират ъглите на колелата така, че колата да се движи направо, без да дърпа на една страна. Това е процес, при който колелата на превозното средство се подравняват едно с друго и с повърхността на пътя.

Реглажът обикновено включва три основни регулировки.

1. КАМБЪР (CAMBER)

Нарича се още страничен наклон. Това е вертикалният ъгъл (наклон) на колелата спрямо пътната настилка, гледан от предната част на превозното средство. В зависимост дали наклонът е навътре или навън има положителен или отрицателен наклон. Страничния наклон се измерва като ъгъл в градуси.

  • Отрицателен страничен наклон – води до износване от вътрешната страна на гумите.
  • Положителен страничен наклон – води до износване от външната страна на гумите.
  • Нулев нулев страничен наклон – гумата е разположена вертикално и износването е най-малко.

Положителният страничен наклон на колелото оказва влияние върху движението на автомобила в права линия и връщането на волана в централна позиция.

Отрицателния страничен наклон на колелото води до приплъзване на гумата в страни по време на завой и увеличаване на усилието при завиване.

Когато страничните наклони, от двете страни, не са изравнени, автомобилът тегли в посока на по-положителният страничен наклон.

2. СХОДИМОСТ

Тя влияе върху маневреността на МПС и върху неговата способност да се движи в права линия. Сходимостта е положението на гумите погледнати от горе над автомобила.  Измерва се в милиметри или градуси.

  • нулева сходимост – гумите са насочени право напред.
  • отворена сходимост – предните или задни гуми са отворени в предната си част навън – води до износване от вътрешната страна на гумите
  • затворена сходимост – води до износване от външната страна на гумите

3. КАСТЪР

Това е ъгълът, който се формира между шарнира на кормилния накрайник и амортисьора на предните колела. Измерва се като ъгъл в градуси. Не се измерва при задните колела.

Кастъра (надлъжният наклон) оказва влияние на праволинейното движение на автомобила и връщането на волана след завой.

Ако гумите не са подравнени, при положителен наклон кормилната ос на кормилното управление се накланя към водача, а ако наклонът е отрицателен – към предната част на автомобила.

  • Положителен надлъжен наклон – наблюдава се когато амортисьора е наклонен назад, горния шарнир е позициониран по-назад от долния. Прекалено положителен кастър кара гумите да се стремят да се движат право напред, което затруднява въртенето на волана. Недостатъчно положителен надлъжен наклон може да направи волана нестабилен и да доведе до вибрация в колелата.
  • Отрицателен надлъжен наклон – когато амортисьора е наклонен напред. Прекалено отрицателен надлъжен наклон и вибрациите в гумите, предизвикани от него могат да доведат до износване на предните гуми.

Ако има разлика в надлъжните наклони от двете страни, това може да доведе до теглене на автомобила в посока на по-малко положителният или към отрицателният надлъжен наклон.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420